Fura vélemény: Izrael szefárd főrabbija szerint a  világias zsidók ostobák

2023. Október 02. / 09:53


Fura vélemény: Izrael szefárd főrabbija szerint a világias zsidók ostobák

Jichák Joszef, Izrael szefárd főrabbija szerint a tréfli ételeket fogyasztó világi zsidók szellemi képességei károsodtak, és ezért nehezen értik meg a dolgokat. A prominens vallási vezető a világi zsidókat szánalmasnak és ostobának nevezte – tudósít a magyar nyelvű, izraeli Új Kelet. Az ellenzék vezetője, Jáír Lapid elítélte az elhangzottakat.

Az élőben közvetített Tóra előadása közben elhangzott tanításai során Jichák Joszef a világi zsidókat szánalmasnak és ostobának nevezte, hozzátéve, hogy „látom, mi történik a világi közösségben: szenvednek. Nem találnak beteljesülést az életben. Mindent a világi vágyakért tesznek”.

A szefárd főrabbi nem először kritizálta a szekulárisokat, számos korábbi ellentmondásos megjegyzései révén becsmérelte a reformzsidókat, a volt Szovjetunióból érkező bevándorlókat, a színesbőrűeket pedig a majmokhoz hasonlította.

Az ellenzék vezetője, Jáír Lapid elítélte az elhangzottakat, mondván: „szavaival Joszef rabbi megváltoztatta szerepének meghatározását. Ő nem Izrael főrabbija, hanem egy hangos kisebbség rabbija, aki a tribünről átkozza a hadseregben szolgáló, életüket veszélyeztető és feláldozó, dolgozó, és ezt az országot fenntartó zsidók millióit". Lapid hozzátette: „egy dologban igaza volt: [a szekuláris zsidók] kissé hülyén érezték magukat ma este, amikor eszükbe jutott, hogy ők azok, akik állják a fizetését”.

Az Új Kelet írása teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek