Franciaországban mostantól: anticionizmus = antiszemitizmus

2019. December 05. / 10:40


Franciaországban mostantól: anticionizmus = antiszemitizmus

Emmanuel Macron köztársasági elnök februárban hívta fel a figyelmet az antiszemitizmus második világháború óta példátlan megerősödésére Franciaországban és Európában, s jelezte: az antiszemitizmus jogi kategóriáját ki fogják terjeszteni az anticionizmusra. Megtörtént: a francia nemzetgyűlés most elfogadta azt a kormánypárti határozatjavaslatot, amely az antiszemitizmus fogalmát az anticionizmusra is kiterjeszti. 


A határozat a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetségnek az antiszemitizmusról 2016-ban megalkotott fogalommeghatározását vette át, amelyet az Európai Parlament, valamint húsz, köztük 16 európai uniós tagállam is jóváhagyott, és amelyet Emmanuel Macron francia államfő is magáénak vall.

A nemzetközi meghatározás szerint az antiszemitizmus fizikai és retorikai megnyilvánulásai zsidó vagy nem zsidó embereket és/vagy tulajdonaikat, közösségi intézményeket és vallási helyeket érinthetnek. A meghatározás az Izrael állammal szembeni gyűlölködő megnyilvánulásokat is antiszemitizmusnak tekinti, amikor azt az indokolja, hogy az országot kizárólag mint zsidó közösséget tüntetik fel. A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség számos konkrét példát sorol fel, amelyek segíthetik az antiszemitizmus fogalmának meghatározását.

A jogi következményekkel nem járó parlamenti határozatot az 577 fős francia nemzetgyűlésben kis többséggel fogadták el: a jelenlévők közül 154-en szavaztak igennel az Emmanuel Macron Köztársaság lendületben nevű pártjához és az ellenzéki jobbközép Köztársaságiakhoz tartozó képviselők közül. Az ellenzéki baloldalról 72-en nemmel szavaztak, 43-an pedig tartózkodtak. Meglepetést okozott, hogy 26 kormánypárti képviselő is elutasította a határozatot, amire még nem volt példa az államfő pártjában. 

Az eredmény ugyanakkor megkönnyebbülést jelentett a Macron-párt vezetőinek, a szavazást ugyanis nagyon heves vita előzte meg a foghíjas nemzetgyűlésben, ahol délután elsősorban a javaslatot ellenzők hangja volt erős.

Christophe Castaner belügyminiszter szerint a határozat elfogadása „erősen jelképes gesztust" aznap, amikor 107 sírt gyaláztak meg egy elzászi zsidó temetőben. Arról az esetről  Emmanuel Macron a Twitteren azt írta: „Az antiszemitizmus bűncselekmény és harcolunk ellene, Westhoffenben és mindenhol, addig, amíg a halottaink nem nyugodhatnak békében". 

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter üdvözölte a francia parlament döntését, hasonlóan a franciaországi zsidó szervetekhez. A zsidó tanács (CRIF) a határozatot „szükséges lépésnek" tartja az antiszemitizmus elleni küzdelemben, miután Franciaországban tavaly 50 százalékkal nőt a rasszista bűncselekmények száma.

Korábban viszont 127 magát zsidónak való értelmiségi „erősen problémásnak" ítélte meg a szöveget, amiért az anticionizmust az antiszemitizmussal azonosítja. „A zsidók egy része nem ért egyet a cionizmussal vallási okokból, mások pedig politikai vagy kulturális okokból" – írták a gondolkodók a Le Monde című napilapban közzétett felhívásukban. 

„A palesztinok számára a cionizmus kifosztást, áthelyezést, megszállást és strukturális egyenlőtlenségeket jelent. Nem gyűlöletből ellenzik a cionizmust, hanem mert azt elnyomó politikai mozgalomként élik meg" – vélték a francia zsidó értelmiségiek.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Ez nekünk jó: napóra zsidóknak (is)
2020. Június 24. / 14:12

Ez nekünk jó: napóra zsidóknak (is)

Izrael
Egyre súlyosabb a vírushelyzet Izraelben
2020. Július 08. / 16:27

Egyre súlyosabb a vírushelyzet Izraelben

Kommentek