Ez borzalmas! – reagált az izraeli nagykövetség és az AJC is

2020. November 29. / 12:06


Ez borzalmas! – reagált az izraeli nagykövetség és az AJC is

Mind Izrael Állam budapesti nagykövetsége, mind  az American Jewish Committee (AJC) közép-európai szervezete elítélte Demeter Szilárd miniszteri biztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának cikkét, melyben politikai álláspontja alátámasztására a gázkamrákban meggyilkoltak emlékét használta metaforaként. Megszólalt a berlini székhelyű Nemzetközi Auschwitz Bizottság is.


A nagy vihart kavaró ügy kapcsán – amelyben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is megszólalt – Izrael Állam magyarországi nagykövetsége is tiltakozását fejezte ki. A nagykövetség a Twitteren tette közzé álláspontját angol nyelven.

isr.png

Magyarul: „Teljesen elutasítjuk a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását és az azzal való visszaélést, amint az sajnálatos módon egy mai véleménycikkben megtörtént. Az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit nem lehet összekapcsolni semmilyen mostani vitával, függetlenül attól, hogy az mennyire lényeges”.

Ugyancsak a Twitteren tette közzé véleményét az American Jewish Committee (AJC) közép-európai szervezete: 

ajc.png

Magyar fordításban: „Ez borzalmas! Demeter Szilárd magyar miniszteri biztos Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította, Magyarországot és Lengyelországot új zsidóknak nevezte, Európát pedig Soros gázkamrájának a jogállami törvény folyamata miatt. Fel kell szólalni az ilyen történelmi tudatlanság és holokauszt-minimalizálás ellen".

Demeter írására reagált a Nemzetközi Auschwitz Bizottság (Internationale Auschwitz Komitee) ügyvezető alelnöke, Christoph Heubner is. Így fogalmazott: „Ettől a bizarr és gyűlölködő uszítástól nem csak Magyarországon undorodnak és rémülnek meg a holokauszttúlélők. Ez a támadás az antiszemita és Európa-ellenes magyarországi kampányban új mélypontot jelez”.

Az ügyre reagált az EMIH vezetője is, véleménye ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Radnóti nyomában – ma este a Duna World műsorán
Élet + forma
Így főzzünk halkocsonyát csütörtök estére!
Megemlékezések
Ma van Basch Gyula festőművész halálozási évfordulója

Kommentek