A Mazsihisz is koszorúzott a roma holokauszt emléknapján

2022. Augusztus 03. / 17:07


A Mazsihisz is koszorúzott a roma holokauszt emléknapján

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a roma holokauszt, azaz a porajmos nemzetközi emléknapján tegnap a szervezet székházában tartott gyászünnepséget, amelyen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében is koszorút helyeztek el a vészkorszak ártatlanul meggyilkolt cigány áldozataira emlékezve.

– Azért gyűltünk össze, hogy közösen utasítsuk el a faji megkülönböztetés minden formáját és minden megnyilvánulását – hangsúlyozta Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke a roma holokauszt, azaz a pharrajimos (porajmos) nemzetközi emléknapján tartott gyászünnepségen – írja tudósításában a Népszava a roma holokauszt emléknapja alkalmából az Országos Roma Önkormányzat által szervezett megemlékezésről.

roma1.jpgKoszorúzás az ORÖ rendezvényén. Fotó: Erdős Dénes/Népszava

Agócs János arra szólított fel, tegyünk közösen azért, hogy soha ne merüljön feledésbe a náci rémuralom emléke, és ilyen gyalázat soha többé ne fordulhasson elő. A többi beszéd elhangzása után a jelenlévők koszorúkat és virágokat helyeztek el a székház falán lévő emléktáblánál. Az eseményen részt vett Paul Fox brit nagykövet és Margaret MacCallum, az Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is.

Más rendezvényeket is tartottak az emléknapon, többek között a Roma Holokauszt Emlékbizottság szervezésében – írja a lap. A Bálnában lévő Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában kiállítás nyílt. A Nehru parton, a roma áldozatok emlékművénél koszorúzást és gyertyagyújtást rendeztek. 

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban a program szerint Sztojka Attila fideszes parlamenti képviselő, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is beszédet mondott. 

A Karc Fm rádió reggeli hírműsorában Sztojka Attila így fogalmazott: nem szabad, hogy az emlékezés kultúrája politikai indíttatású legyen. Szerinte a történelem nehézségeinek és tragédiáinak arra kell intenie az embereket, hogyan tudják szolgálni egy közösség, egy nemzet biztonságát és stabilitását.

                                                          * * *

Az ukrajnai romák befogadására szólította fel az Európai Unió tagállamait Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos tegnap, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján az egykori auschwitz-birkenaui náci német haláltábor területén megtartott megemlékezésen – írja az MTI.

Dalli felidézte: a nácik az európai roma népesség csaknem felét pusztították el. Kijelentette: „a gyűlölet és a cigányellenesség halálos keverék, amely tétlenségünk esetén újból hihetetlen tragédiákat okozhat". Felszólította az uniós tagállamokat az ukrajnai háború elől menekülő romák befogadására, s ez összehangban van azokkal a kötelezettségvállalásokkal, amelyek a romákra vonatkoznak az uniós stratégiai keretekben – húzta alá. Bejelentette a romaügyekért felelős miniszterek őszi találkozóját, amelyen megvitatják az ukrajnai roma menekültek helyzetét

Az emléknap alkalmából tartott megemlékezésekről szóló tegnapi összefoglalónkat itt olvashatják.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a németek felszámolták az úgynevezett cigánycsalád-tábort (Zigeunerfamilienlager), a gázkamrákban néhány óra alatt végezve több mint négyezer romával.

Az auschwitzi haláltáborba a németek 1943 után Heinrich Himmler náci SS-vezér parancsára mindenekelőtt németországi, ausztriai, csehországi és lengyelországi romákat deportáltak, összesen mintegy 23 ezer embert, közülük 21 ezren az éhínségtől, betegségekben, valamint a családtábor felszámolásakor életüket veszítették. Ők alkotják az áldozatok legnagyobb csoportját a zsidók és a lengyelek után.  A Harmadik Birodalom fennállása során összesen mintegy 500 ezer roma veszítette életét – közölte az MTI.

(Címlapkép forrása: Országos Roma Önkormányzat/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek