A holokauszt áldozataira emlékeztek Szombathelyen

2020. Július 05. / 18:44


A holokauszt áldozataira emlékeztek Szombathelyen

A holokauszt szombathelyi áldozatainak emlékére tartottak ma megemlékezést a vasi megyeszékhelyen. A Batthyány téren megrendezett eseményen részt vett Nemény András, Szombathely polgármestere (címlapképünkön), ott volt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi és Fekete László főkántor is.


Hetvenhat éve,1944. július 3-án ürítették ki a szombathelyi gettót. A zsidókat a Mayer-gépgyárba hajtották, és onnan indították útnak őket a haláltáborokba. Erre a tragikus eseménysorra, a holokausztban meghalt hittestvérekre emlékeztek a Szombathelyi Zsidó Hitközség tagjai és vendégei vasárnap. 

holokauszt_emlekap_nj_20200705_jpg35_2916_18005_n.jpgHeisler András és Radnót Zoltán (Fotó: Nagy Jácint/Savaria Forum)

A résztvevőket Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség vezetője köszöntötte, és beszédet mondott Nemény András polgármester, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke. 

A megemlékezőket videóüzenetben köszöntötte Székely János megyéspüspök. A gyászszertartást Radnóti Zoltán főrabbi és Fekete László főkántor vezette. A megemlékezés végén  megkoszorúzták a mártírok emlékművét.

(Címlapképen: Nemény András polgármester. Fotó: Nagy Jácint/Savaria Forum)

Forrás: A Savaria Forum cikkének felhasználásával

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek