Múzeumok Éjszakája: Ezrek a csillagfényes programjainkon

2024. Június 23. / 17:58


Múzeumok Éjszakája: Ezrek a csillagfényes programjainkon

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a tegnapi Múzeumok Éjszakáján a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, a Dohány utcai zsinagóga-komplexum, valamint a Rumbach-zsinagóga programjaira. Már messziről lehetett tudni, hogy jó lesz a hangulat, hiszen a Herzl teret betöltötte Malek Andrea csodálatos hangja…

Szabadtéri hávdálával kezdődött az éjszakai program, de hát ennél hamarabb természetesen nem is kezdhettünk volna, hiszen a szertartás a zsidóság számára szent napnak számító szombat kimenetelét jelzi. Honlapunk rendszeres olvasóinak ezt persze nem kell mondanunk, most is csak azért említettük, mert a tömegben voltak olyanok, akik először láttak ilyet.

muzeh-cikkbe-1.JPG

Ezután már javában hangolt az éjszakai koncertre a Malek Andi Soulistic: Malek Andrea énekesnő-színésznő rendkívül felszabadult és oldott volt ezen az éjszakán, olyannyira, hogy akár a mosolyától is beragyogott volna a Herzl tér. Népszerű magyar örökzöld dalokon kívül héber nyelvű dalokat is hallhattunk, s természetesen felcsendült a Jiddise Máme, amely Malek Andrea előadásában a szokásosnál is érzelmesebben szól.

A Rumbach-zsinagóga közönségének más jellegű zenei élményben volt része: a ház munkatársai a Múzeumok Éjszakája tiszteletére zenés bejárásra hívta az érdeklődőket. A zsinagógatértől a Metrum együttessel és Móser Ádám harmonikaművésszel lehetett felsétálni az egykori rabbilakásig, majd zenés kávéházba csöppentünk.

muzej-cikbbe-3.JPG

A zsidó múzeumban rendhagyó tárlatvezetéseken vehettünk részt az intézmény állandó kiállításán és időszaki tárlatain, a foci EB alkalmából pedig azt tudhattuk meg, hogy milyen óriási szerepet játszottak a magyar futball vészkorszak előtti történetében a magyar zsidók. Megtudhattuk azt is, hogy mi is az a „Guttmann-átok”, ami a Benfica csapatát sújtja, az MTK kapcsán pedig (amelyet sokan csak „zsidó klubnak” tartanak) az hangzott el: a második világháború utáni évtizedekben volt olyan időszak, amikor egyetlen zsidó játékos sem volt a pályára lépő csapatban. Ez volt a magyarázata annak, hogy amikor a közönség antiszemita hülyéi zsidózni kezdtek, az MTK futballistái kinevették őket…

muzej-cikkbe-2.JPG

Fotók: Bach Máté

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Igen izgalmas előadások ma is a Hunyadi téren
Zsidó világ
„Pártot ütött Kórách…”
2024. Július 04. / 08:00

„Pártot ütött Kórách…”