Újabb magyarázatok a sávuoti tejes ételekre

2024. Június 11. / 09:35


Újabb magyarázatok a sávuoti tejes ételekre

Tegnap közöltük Hercz Dániel rabbi írását arról, hogy miért fogyasztunk a Tóraadás ünnepén tejes ételeket. A zsidó hagyomány gazdagságára jellemző módon más magyarázatok is vannak erre a szokásra. Ezeket osztjuk meg alábbi cikkünkben.

A rabbi által említetteken kívül további három magyarázat is van rá, hogy a zsidó hagyomány szerint miért fogyasztunk tejtermékeket, tejes ételeket, továbbá vajas, sajtos vagy túrós édességeket Sávuót, vagyis a Tóraadás ünnepén. De legalább mindegyik magyarázat nagyon szép… Igaz, nem lehet egyetlen okra vagy történelmi eseményre visszavezetni, hogy a tejes ételek miképpen kerültek összefüggésbe a Tóraadás ünnepével. 

Egyesek szerint azért, mert a Pészach ünnepén olvasott Énekek Énekében szerepel a tej is („Nyelved alatt tej van és méz.”).

Egy másik magyarázat szerint azért, mert mielőtt a Tórát a Szináj-hegyen megkaptuk volna, a zsidók még nem voltak kötelesek kósert tartani, és az első étkezés, amit a micvák kinyilatkoztatása után fogyasztottak, tejes volt. 

Megint mások azt mondják, hogy a héber „chalav”: חלב (tej) szó héber számértékével (40) van összefüggésben, és ez éppen annyi nap, amennyit Mózes töltött a Szináj-hegyen. 

Hag szameah!

(A Blog.judaicawebstore.com cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Binjomin rabbi: Miért imádkozzunk?
2024. Június 06. / 17:09

Binjomin rabbi: Miért imádkozzunk?

Megemlékezések
Ma 140 éve született Szép Ernő 
2024. Június 30. / 09:01

Ma 140 éve született Szép Ernő