Tudástár: Virtuális térben a romjaiban is gyönyörű kővágóörsi zsinagóga

2023. December 24. / 09:16


Tudástár: Virtuális térben a romjaiban is gyönyörű kővágóörsi zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincsek című aloldalán a 3D technika révén virtuálisan is bejárható zsinagógák közé felkerült a Veszprém vármegyei Kővágóörs mintegy 200 éves zsinagógája is. Nézzék meg kívülről-belülrő 3D formátumban és páratlan minőségben, akár az aloldalon található többi zsinagógát is! (A Kultúrkincsek Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.) 

A Kultúrkincsek című blokkban a legmodernebb háromdimenziós fényképezési technikával olyan platform érhető el, ahol belülről is megcsodálhatjuk a zsinagógákat, sőt, az adott információs pontokon hasznos ismeretanyagot is kapunk. A digitális fejlesztést a Cödoko Alapítvány és a Mazsihisz dolgozta ki ott ki a magyar állam és a Zsidó Világkongresszus 20 millió forintos támogatásával. 

Az aloldalon már megtekinthetik és bejárhatják Kővágóörs zsinagógáját is, ahová a Balaton-felvidék és a Káli-medence zsidósága az 1820-as évektől járt imádkozni és ünnepeket tartani. 

A mintegy 200 éves épület mostani romos állapotának egyrészt az a magyarázata, hogy a helyi zsidóság zömét a holokausztban elpusztították, és a vészkorszak után nem maradt helyi hitközség, amely az épületet gondozhatta volna. Másrészt az épület állagromlásának az is az egyik oka, hogy évtizedekig raktárként használták, és nem fordítottak gondot a felújítására. 

Szerencsére létrejött A Káli-medence Zsinagógája Alapítvány, amelynek köszönhetően 2019-ben fordulóponthoz érkezett az épület története. Lelkes, műemlékvédő magánszemélyeknek sikerült megvásárolniuk az épületet a korábbi tulajdonosától azzal a céllal, hogy a zsinagógát felújítsák és alkalmassá tegyék eredeti funkciójának betöltésére.

A virtuális séta útvonalának követéséhez a megjelölt pontokra kell kattinani, amelyekből szövegek és képek bomlanak ki. A jobb felhasználói élmény érdekében nem mobiltelefonon, hanem számítógépen vagy tableten érdemes bejárni a zsinagógát. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek