Radnóti Zoltán főrabbi 50. születésnapjára

2021. November 18. / 17:11


Radnóti Zoltán főrabbi 50. születésnapjára

Ma ünnepli 50. születésnapját Radnóti Zoltán, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rabbiságának igazgatója, az újbudai Bét Sálom zsinagóga közösségének vallási vezetője. Éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig egészségben és szeretetben!


A ma ötven éves Radnóti Zoltán főrabbi hihetetlen munkabírású ember – aki rendszeresen olvassa az immár több mint húsz éves múltra visszatekintő heti hírleveleit, az tudja: egy-egy végigdolgozott nap után ő még képes éjjel 11 órakor is odaülni a számítógéphez, hogy a csütörtökre ígért hírlevél igenis még csütörtökön odaérjen minden címzetthez. Ha ez a rend, akkor ennek a rendnek meg kell felelni. Ezt az elképesztő munkabírást egy folyamatosan parázsló, sőt, néha hevesen lobogó belső tűz táplálja benne – aki hallotta már őt egy-egy nagyünnepen vagy szombatfogadáson igazán ihletetten beszélni, az tudja: az igazi papi elhivatottság szikrája vetett lángot a lelkében. 

rz.jpg

Rabbinak lenni számára nem csupán egy foglalkozás a sok közül, hanem olyan belső elhivatás, amit a közössége kizárólagos szolgálatába állított. Ő ugyanis született közösségi ember: ha nagy ritkán előfordul, hogy a Bét Sálom zsinagógában nem tud részt venni valamelyik hétköznap reggeli istentiszteleten, akkor nélküle: szinte üresnek tűnik a templom. 

Nagyon lehet szeretni benne az örökké kíváncsi tekintetű embert, aki ugyanolyan örömmel képes ránézni egy két-három éves, a zsinagógában még csetlő-botló kisgyerekre, mint arra a hittestvérére, akit hetek óta nem látott.

– De jó, hogy végre te is itt vagy – szokta mondani, ha olyasvalaki lép be a zsinagógába, akinek a társaságát pár hétre nélkülöznie kellett. Ez lehet az a mondata, amit  a Bét Sálom minjenjében már mindenki hallhatott tőle párszor, s most, az ötvenedik születésnapján itt az alkalom, hogy mi is ugyanezt mondjuk neki.

– De jó, hogy itt vagy, rabbi!

Talán ez a legszebb mondat, amit egy ilyen jeles, kerek évfordulón mondani lehet. Éltesse hát az Örökkévaló még sokáig a szeretetnek azt a tüzét, ami Radnóti Zoltánban lobog a zsidóság és a zsidó közösség iránt. Mazal Tov! 

És akkor most következzék még (legalább) hetven esztendő!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek