Progresszív zsidó közösségek gyűjtése háborús menekülteknek

2022. Április 19. / 14:05


Progresszív zsidó közösségek gyűjtése háborús menekülteknek

Szerző: Kácsor Zsolt

A Szim Salom és a Bét Orim magyar progresszív zsidó közösségek az európai ernyőszervezetük, az EUPJ révén 5000 dollár pénzadományt juttatnak el a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) az ukrajnai menekültek támogatására. Az adományt vallási és származási hovatartozástól függetlenül szánják a rászorultaknak.

A Szim Salom és a Bét Orim közösségek – amelyek társult tagjai a Mazsihisznek – az European Union For Progressive Judaism (EUPJ) nevű ernyőszervezettől 5 ezer dollár támogatást kaptak az ukrajnai menekültek megsegítésére. Árvai Péter, a Szim Salom alelnöke megkeresésünkre elmondta: a pénzadományt az EUPJ két részletben utalja, s az első részlet már meg is érkezett a Mazsihiszhoz. 

Mint az alelnök fogalmazott: azért közvetlenül a Mazsihisznek juttatják el a támogatást, mert egyrészt a Szövetség rendelkezik olyan háttér-infrastruktúrával, amely a menekültek ellátásához szükséges, másrészt pedig azért, mert egyetértenek a Mazsihisz azon törekvésével, hogy a háborús menekülteket származástól és vallási hovatartozástól függetlenül segíteni kell, hiszen ez alapvető emberi kötelesség. 

A Szim Salom alelnöke hozzátette: az 5 ezer eurós támogatáson kívül mind a két említett magyar progresszív zsidó közösség tagjai – a saját anyagi lehetőségeikhez mérten – adakoztak az ukrajnai menekültek javára, az így összegyűlt pénzt is a Mazsihisznek továbbították a rászorultak megsegítésére. 

logó1.jpg

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Committee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a Bálint Zsidó Közösségi Ház   és az Izraeli Nagykövetség.


mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Cfáti magyar múzeum: Emlékfonalakból szövődő közösség
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: Mit adnak ki a Sófár kezdőbetűi?