Építs nekem hajlékot! – Könyvbemutató a nagykanizsai zsinagógában

2024. Június 07. / 11:17


Építs nekem hajlékot! – Könyvbemutató a nagykanizsai zsinagógában

Igényes délutáni programja volt a nagykanizsai zsinagógába 2024. június 5-én ellátogató közel 70 embernek. A Nagykanizsai Zsidó Hitközség és a Kanizsai Zsinagóga Alapítvány nevében Lévai Ibolya hitközségi alelnök szervezte meg dr. Oszkó Ágnes Ivett könyvbemutatóját. Az előadó dr. Negyela Lászlóval közösen írt könyvüket, az „Építs nekem hajlékot!” című impozáns kiadványt ismertette meg a közönséggel. A színes album művészi fotók segítségével ad betekintést közel harminc zsinagóga falai mögé.

kanizsa-cikk-1.jpg

A könyv bemutatóját megelőzően Baráth Adrien, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója harmonika és művésztanár kollégája, Fekete Melinda Zsófia szaxofon játékában hallhattuk a Szól a kakas már című, az alkalomhoz illő módon kiválasztott ikonikus zsidó dallamot.

kanizsa-cikk-2.jpg

Dr. Oszkó Ágnes Ivett a művészettörténész és a műemlékvédő szemszögéből vizsgálva ismertette meg az érdeklődőkkel a kárpátmedencei zsinagóga építés legszebb példáit és nem feledkezett meg a nagy nevű tervezőkről sem, akik maradandót alkottak az utókor számára.

kanizsa-cikk-3.jpg

A zalaegerszegi és a szombathelyi társhitközségek is képviseltették magukat a rendezvényen, akik városuk zsinagógáiról is hallhattak az előadás során.

A Zalaegerszegről érkező Árvai József ezt az alkalmat ragadta meg arra, hogy egy általa birtokolt nagykanizsai vonatkozású, muzeális értékű Jahrzeit emléklapot adjon át a Nagykanizsai Zsidó Hitközség kiállítása számára, amit az adományozótól Lévai Ibolya alelnök, kiállítás szervező vett át.

Fináli Péter, a Mazsihisz elnöki tanácsadója is szólt a közönséghez és szavai optimizmusra adtak okot a jelenleg még romosan álló nagykanizsai zsinagóga jövőjét illetően.

kanizsa-cikk-4.jpg

A hallgatóság aktivitását mutatja, hogy dr. Oszkó Ágnes Ivett felé több zsinagógákat érintő kérdés is elhangzott. A könyvbemutatót követően az érdeklődők számára lehetőség volt az album megvásárlására.

A rendezvényhez kapcsolható a Zsidó Emlékhelyek elnevezésű nagykanizsai séta program is, aminek korábbi résztvevői közül sokakat üdvözölhettünk a megjelentek között.

Bognár Lajos Pál beszámolója 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek