Binjomin rabbi: Az első három lépés a szentséghez

2024. Május 10. / 10:43


Binjomin rabbi: Az első három lépés a szentséghez

Az Omek magazinnak ezen a héten jelent meg az 50. száma. A jubileumi számban három lépésről olvashatunk a szentséghez: szülők tisztelete, szombattartás és a bálványimádástól való eltávolodás, valamint az ezekből kirajzolódó összefüggő rendszer – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Egyedülálló válogatást találhatunk a mostani hetiszakasz legelején. A Tóra megparancsolja, hogy „szentek legyetek”, és ehhez három olyan témát emel ki, amik között első pillantásra nehezen található meg az összefüggés.

 „Beszélj Izrael fiainak egész gyülekezetéhez, mondd nekik, hogy szentek legyetek, mert én szent vagyok, Örökkévaló Istenetek. Minden ember az ő anyját és az atyját félje, és a szombatjaimat megőrizzétek. Én vagyok Örökkévaló Istenetek. Ne forduljatok idegen istenségekhez, és öntött bálványokat ne készítsetek magatoknak. Én vagyok Örökkévaló Istenetek.” (Mózes 3., 19:2-3) 

A rövid, lényegretörő forma azt sugallja: ez a három parancsolat képezi a szentség alapköveit. De hogyan? Az igaz, hogy mindhárom parancsolat szerepel a tízparancsolatban is. De miért éppen ezek a legfontosabbak?

Azt a kérdést is fel kell tennünk, szinte mindig, amikor bálványimádásról olvasunk, hogy mi a jelentősége ennek számunkra, a mai időben, amikor a bálványimádás már nem olyan elterjedt mint egykor1? A szöveg titkának megfejtéséhez először is vegyünk észre egy feltűnő furcsaságot: a sorrend látszólag fordított. Hiszen a bálványimádás tilalma kapcsán két részletet tilt meg: az odafordulást és a bálványok készítését. Vajon melyik a nagyobb e kettő közül?

Szántó-Várnagy Binjomin írását teljes terjedelmében az Orti.hu honlapon olvashatják el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek