Az OR-ZSE hallgatói meglátogatták Miskolc zsidó nevezetéssegeit

2022. Április 29. / 11:05


Az OR-ZSE hallgatói meglátogatták Miskolc zsidó nevezetéssegeit

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) másodéves közösségszervező és harmadéves éves judaisztika szakos hallgatói dr. Goldmann Márta szakfelelőssel Miskolcra látogattak, hogy megismerjék a város zsidó nevezetességeit – írja az egyetem honlapja. Az imateremben Markovics Zsolt miskolci főrabbi fogadta a diákokat.

„Miskolc belvárosából indultunk, először felkapaszkodtunk a dombtetőn elhelyezkedő Avas városrészre, ahol az 1759-ben, több mint 5 hektáros telken elhelyezkedő ma is működő zsidó temető létesült. A gyönyörű természeti környezetben, több mint 20 ezer sírt magába foglaló temetőben a helyi Chevra Kadisa vezetője, Ráckövesi Péter, kalauzolt körbe bennünket" – olvasható Bruder Edit másodéves egyházi/felekezeti közösségszervező szakos hallgató beszámolójában a rabbiképző honlapján.

„Következő állomásunk az Avas városrészt elhagyva a Miskolc belvárosához közel eső területén elhelyezkedő, a holokauszt után életben maradt zsidó közösség 2021-ben felújított zsidó udvarának meglátogatása volt. A hitközség vallási vezetője, Markovics Zsolt főrabbi büszkén mutatta meg nekünk azt a gyönyörű imatermet, ahol a 70 fős közösség tartja az ünnepeket, és a heti kétszeri istentiszteletet, valamint a Sabbatot, amelyeken mindig jelen van a szükséges minján" – írja a hallgató.

Írása így zárul: „Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Deutsch Miklós hitközségi elnöknek a vendéglátásért, Markovics Zsolt főrabbinak a zsinagóga és környezetének részletes bemutatásáért, Grósz Endre ügyvezető elnöknek az üdvözlő szavakért, Ráckövesi Péternek, a Chevra Kadisa vezetőjének a temető és a temetkezési szokások ismertetéséért és Lénárt G. Józsefnek a szervezésért".

Bruder Edit írása teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: A hallgatók Markovics Zsolt főrabbival. Forrás: OR-ZSE)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek