Egy nagy család ünnepelt: Boldog születésnapot, Izrael!

2022. Május 30. / 12:35


Egy nagy család ünnepelt: Boldog születésnapot, Izrael!

Szerző: Kácsor Zsolt

– Nagyon örülök neki, hogy most itt van velünk a magyar zsidó közélet teljes palettája, hogy együtt ünnepeljük Izrael megalapításának 74. évfordulóját és Jeruzsálem napját – a szervezők nevében e szavakkal köszöntötte Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója tegnap a budapesti Szent István parkban összegyűlt tömeget. 

Az időjárás a tegnapi nap nagy részében kegyes volt hozzánk: ezúttal nem kánikulában, hanem tavasziasan kellemes időben ünnepelhettünk, ráadásul – mivel május utolsó vasárnapja, azaz gyermeknap is volt – a Szent István park megtelt kisgyermekes családokkal és gyermekzsivajjal is. 

lívia.jpgLedniczky Lívia köszönti a résztvevőket

Igaz, elsősorban nem a gyermeknap alkalmából gyűlt össze a hazai zsidó közösség, hanem azért, hogy megünnepeljük a független, modern Zsidó Államot sok-sok színes programmal, s persze zenével. Igaz, a nap végére zuhogni kezdett az eső, így a tombolanyeremények kiosztását már valóban csak a „kemény mag” várta meg, ám a kedvünket ez sem szegte, hiszen Izrael mindannyiunk szíve csücske. 

Lényegében erről szóltak a köszöntő beszédek is, amelyeknek sorát Roman Polonsky, a Szochnut (Jewish Agency for Israel – JAFI) Közép-Kelet-Európai Régiójának vezetője nyitotta meg.

– Személyesen nekem ez igen különleges nap, hiszen most először ünnepelhetem a modern Izrael születésnapját éppen abban az országban, ahol a zsidó államot megálmodó Herzl Tivadar született – kezdte beszédét Roman Polonsky.

polonsky.jpgRoman Polonsky (Forrás: Facebook)

A Szochnut régiós vezetője arról is szólt: a mai nap minden öröme ellenére sem feledhetjük el, hogy a szomszédos Ukrajnában háború dúl, amely létükben fenyegeti az ország polgárait, köztük zsidó hittestvéreinket. 

– Mivel én Ogyessza közelében, egy kis faluban születtem, összetört szívvel nézem az ottani háborús tudósítások rettenetes képeit, a szenvedő embereket, a lerombolt épületeket – mondta. – De vigaszt nyújt az a tudat, hogy a Szochnut és Izrael állama mindent megtesz az ukrajnai hittestvéreinkért: az elmúlt hónapokban 400 busszal mintegy 12 ezer embert menekítettünk ki Ukrajnából, akiknek jelentős része alijázott. 

Mint Roman Polonsky fogalmazott: az ukrajnai segítségnyújtás is azt példázza, hogy Izrael minden zsidó otthona, és Izrael senkit sem hagy cserben, segítő kezet nyújt hittestvéreinknek szerte a világon. 

– De Izrael nemcsak menedék, hanem virágzó és egyre erősebb és erősebb ország, mindannyiunk közös hazája, amely a létével is bizonyítja, hogy mi mindannyian egy hatalmas család tagjai vagyunk – zárta beszédét a Szochnut-vezető.

Ezután Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke köszöntötte az ünneplőket, akiknek felhívta a figyelmét arra, hogy nem csupán a modern Zsidó Állam megszületését ünnepeljük, hanem magát Jeruzsálemet is, hiszen 1967-ben ezen a napon került vissza a szent város Izrael fennhatósága alá, ami minden cionistának igazi, szívbéli öröm.

heisler.jpgHeisler András, a Mazsihisz elnöke

– Gyakran meg szokták kérdezni tőlem, hogy miképpen lehetünk mi itt, a diaszpórában cionisták, elvégre egy cionistának Izraelben a helye – folytatta Heisler András. – Én erre egy 2015-ben történt esettel szoktam válaszolni, amikor Izraelben járva egy Tel-Avivba tartó, zsúfolt autóbuszon gondolkodás nélkül átadtam a helyemet egy 19 évesnek tűnő, halálosan fáradt izraeli katonának. 

Aztán álltam a buszon sajgó tagokkal, s azon gondolkodtam: hatvanvalahány évesen mi vitt rá engem, hogy átadjam a helyemet egy olyan fiúnak, akinek még alig pelyhedzik az álla? S ezen tűnődve elöntött az öröm érzése, mert megéreztem, hogy ezzel a kis segítségnyújtással én az izraeli hadsereget segítettem, Izraelt segítettem és támogattam. Igen, ez a mi cionizmusunk, így működik a mi szeretetünk Izrael iránt. 

A Mazsihisz elnöke a beszédét ezzel zárta: „barátaim, szeressétek Izraelt!”.

Ezután Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija következett, aki köszöntő beszédét az aktuális hetiszakasz (Behukotáj) felidézésével kezdte, mondván: hátborzongató olvasni, hogy a Tórában az Örökkéva Mózes által több mint 3300 évvel ezelőtt megjósolja a következő 3300 év zsidó történelmét, a megannyi csapást, szenvedést és tragédiát, ami a zsidó népre vár, s ami valóban be is következett. 

slomó.jpgKöves Slomó, az EMIH vezető rabbija

Köves Slomó ugyanakkor felhívta a figyelmet a hetiszakasz azon részletére is, amely az idegen országokban élő, szétszóratott zsidóságnak nemzedékről nemzedékre erőt és reményt adott: az Örökkévaló megüzente azt is, hogy a szétszóratásban sem fogja felbontani a zsidó néppel kötött szövetségét, és akárhová vetődik az ő népe, soha nem fogja cserbenhagyni őket.  

– Az ígéret teljesült, és elmondhatjuk, hogy ma van 55 éve annak, hogy Izraelhez visszakerült Jeruzsálem. Elmondhatjuk, hogy a Tóra, a Szentföld és a zsidó nép olyan hármas egységet alkot, amely nem tud meglenni egymás nélkül – hangsúlyozta Köves Slomó. 

jákov.jpgJákov Hadas-Handelsman nagykövet az ünnepi fogadáson

Izrael magyarországi nagykövetsége az ünnep alkalmából a Szent István parkhoz közeli Babka Deliben adott fogadást. Az ünnepségen a résztvevőket Jákov Hadas-Handelsman, Izrael állam budapesti nagykövete köszöntötte, aki később, a Szent István parkban elmondott beszédében arra figyelmeztetett: Izrael születésnapján kötelességünk megemlékezni azokról a hős katonákról, akik az életüket áldozták a Zsidó Államért, a zsidó népért, és akiknek a hősiessége révén most megünnepelhetjük Izrael függetlenségének 74. születésnapját és Jeruzsálem napját.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Ros Hásánához közeledve Izrael lakossága 9,795 millió fő
Kultúra
Bokor Gabriella: Fanny és Felix
2023. Szeptember 25. / 21:19

Bokor Gabriella: Fanny és Felix