Megemlékezés a holokauszt 80 éves évfordulóján Zalaegerszegen

2024. Június 03. / 17:09


Megemlékezés a holokauszt 80 éves évfordulóján Zalaegerszegen

Megemlékezést tartottak vasárnap a holokauszt 80 éves évfordulója alkalmából Zalaegerszegen a városból elhurcoltak tiszteletére az egykori zsinagógában. A helyi zsidó hitközség és a város közös rendezvényén a szónokok hangsúlyozták: mindent el kell követni annak érdekében, hogy a korábbi, évtizedekkel ezelőtti borzalom soha ne történhessen meg.

Ez a nap a kirekesztett és elűzött emberekről szól

A megemlékezést a hagyományokhoz híven az elhurcoltakat jelképező gyertyák meggyújtásával kezdték, majd Virágh Judit, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke idézte fel a zalaegerszegi történéseket. Mint mondta, ez a nap a kirekesztett, elűzött és megsemmisített emberekről szól, miközben nem feledkezhetünk meg a napjainkban történő háborús, terrorista eseményekről sem.

virághjudit-zalaegerszeg.jpg

 – Egy kezdeményezésről is szólnék, aminek mottója a hallgatás leplének szétszakítása. Egyre többen vállalnak felelősséget a múltért, a hibákért, s kérnek bocsánatot azért, mert akkoriban nem álltak ki. A leszármazottak szégyellik a felmenők tetteit. A bocsánatkérők a történelem áldozatai – mondta Virágh Judit.

Megemlékezni minden közösség kötelessége

Megemlékezni a holokausztról és annak áldozatairól: ez minden igazi európai közösségnek, minden magyar közösségnek, és minden zalaegerszeginek is alapvető kötelessége, folytatta Balaicz Zoltán polgármester.

 – Nehéz feldolgoznunk, hogy mi is történt 80 évvel ezelőtt, 1944-ben Zalaegerszegen. Tudjuk-e egyáltalán, hogy micsoda vesztesége volt és maradt ez a városunknak, micsoda bűne a megszállóknak és az ország akkori vezetőinek? Zalaegerszegen mélyebb és időben is távolabbi a megemlékezés hagyománya, hiszen a helyi zsidó hitközség évtizedek óta figyel az elődök és az áldozatok emlékezetben való megőrzésére. Programokkal, kiadványokkal járul hozzá nem csak a gyász felidézéséhez, hanem a minél jobb és korrektebb együttéléshez, a zsidó értékek megmutatásához és továbbörökítéséhez is – mondta a városvezető.

Fellépni az újjáéledt antiszemitizmus ellen

Fotók: Mozsár Eszter / zaol.huFotók: Mozsár Eszter / zaol.hu

Dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban újjáéledt az antiszemitizmus, ami ellen minden eszközzel fel kell lépni. Emlékeztetett, ma is 125 zsidót tartanak fogva Gázában terroristák. Szerencsére ma is élnek köztünk olyanok, akik ezt szeretnék megakadályozni.

A megemlékezésen Tóth László zongoraművész, valamint Radnóti Zoltán főrabbi és Kozma Zsolt kántor működött közre. 

A rendezvény előtt a városból elhurcoltak emléktábláinál, azt követően pedig a hangversenyterem falán lévő táblánál koszorúztak, majd az izraelita temetőben mondtak gyászimát és helyezték el a megemlékezés köveit. 

A zaol.hu beszámolója az eseményről

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek