#WeRemember: Tanuljunk a múltból és vigyázzunk a jövőre

2022. Január 26. / 16:25


#WeRemember: Tanuljunk a múltból és vigyázzunk a jövőre

A január 27-én tartott Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress) idén hetedszer is elindította a #WeRemember (#Emlékezünk) kampányt, amelynek jelmondata: tanuljunk a múltból és vigyázzunk a jövőre.

A kampány, ami az idei évben január 20 és január 27 között kerül megtartásra, azzal a céllal indult el, hogy felhívja a figyelmet a holokausztról való oktatás fontosságára, illetve, hogy őrizze az áldozatok emlékét, különösen most, amikor antiszemita hangok újra felerősödtek a világban.

„A #WeRemember kampányon keresztül a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) tovább harcol az antiszemitizmus, valamint a gyűlölet és a rasszizmus minden más formája ellen.” Emelte ki a ZSVK elnöke, Ronald S. Lauder. „Ezen felül célunk, hogy megőrizzük a holokauszt emlékét, különösen most, amikor az utolsó túlélők és szemtanúk száma folyamatosan csökken.”

Az idei kampány fő vizuális eleme olyan szimbolikus, jól ismert épületekre való fényfestés, mint például a jeruzsálemi Óváros falai, vagy a Bundestag épülete Berlinben. Magyarországon, már január 20-tól elkezdődött az épületek fényfestése, és január 27-én, a kampány fénypontjaként, a Budapesti Városháza Károly körút felőli oldala, illetve a Külügyminisztérium Bem téri épülete lesznek kivilágítva délután 5 és este 7 óra között.

A kampányban további résztvevő intézetek többek között az Európai Bizottság és a NATO Brüsszelben, az UNESCO Párizsban, az Európa Tanács Strasbourgban és a világ számos nemzetközi, kormányzati, civil és vallási intézménye.

Bármilyen formájú részvétel a kampányban előmozdíthatja azt, hogy még jobban előtérbe kerüljön a holokauszt oktatás fontossága válaszként a növekvő antiszemitizmusra a világban. Ahogy Ronald S. Lauder, a ZSVK elnöke fogalmaz: “A holokauszt szörnyűségeinek oktatásával világszinten garantálni tudjuk, hogy ilyen soha többé ne történhessen meg.”

A kezdeményezéshez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is csatlakozott. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek