Abonyban tárgyalt Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke

2024. Április 10. / 16:34


Abonyban tárgyalt Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke

Április 8-án, hétfőn Abonyban tett látogatást Professzor Dr. Grósz Andor a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és kollégája, valamint Berman Dávid a Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke, akikkel több fontos témában is egyeztettünk a baráti megbeszélésen – számolt be a látogatásról Facebook-oldalán Pető Zsolt polgármester.

"Nagy örömömre szolgál, hogy Dr. Grósz Andor elnök úr jó barátságot ápolt Varga János Olimpiai-, Világ- és Európa Bajnok birkózónkkal, sőt kollégája még edzőpartnere is volt. János bácsi özvegyével, Gabikával felkerestük a Varga János birkózócsarnokot, hogy tisztelegjünk Díszpolgárunk emléke előtt, szobránál. Az Abonyi Birkózó Club vezetőedzője, Lőrinczy Attila szintén szeretettel fogadta illusztris vendégeinket.

Idén 80 éve történt meg a Holokauszt, melynek mintegy 400 abonyi zsidó lakosunk esett áldozatául. Markó Ferenc Barátunk, az Abonyi Értéktár Bizottság tagja összegyűjtötte az áldozatok neveit, melyek a tervek szerint örök mementóként az Ungár kúria Szolnoki útról látható falára kerülnek fel egy emléktáblára. Vendégeinknek megmutattam az Ungár kúria felújítási munkálatait, melyre pályázatos forrásból kaptunk támogatást. Ezt az épületet egykoron zsidó származású abonyiak építették és lakták, a romos Zsinagóga szomszédságában. Természetesen szó esett a műemlék Zsinagóga felújítási esélyeiről is. Erről a későbbiek során szintén beszámolok.” 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek