A világ egyik legszebb Hágádája az Izraeli Nemzeti Könyvtárban

2024. Augusztus 07. / 09:47


A világ egyik legszebb Hágádája az Izraeli Nemzeti Könyvtárban

A David Moss által három éven át kézzel készített Hágádá került ajándékozás révén az Izraeli Nemzeti Könyvtárba. A művet – amely  a Sotheby's aukciós házban nemrég lezajlott árverés fő attrakciója volt – Trudy Elbaum Gottesmant és Robert Gottesman ajándékozta az intézménynek. A könyvtár azt az eredeti pergamen kéziratot kapta meg, amely színarany felhasználásával készült, díszesen festett miniatúrákat tartalmaz.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár sajtóközleménye azt írja: Irving Greenberg rabbi a The Jewish Way (A zsidó út) című könyvében a Moss haggadát „talán minden idők legszebb haggadájának" nevezte, míg Moshe Greenberg (zl) rabbi azt írta róla, hogy „lehetetlen szavakkal kifejezni azt az örömöt, amelyet a szem és a tudat érez a kézirat minden egyes lapján tapasztal, ez a mű egy olyan művész alkotása, aki elmélyült a zsidó hagyományokban és a tradíció gazdagságát egyedülálló módon képes érzékeltetni". 

Képernyőkép 2024-08-07 094123.png

David Moss megrendelése készítette a művet 1980 és 1984 között, a kivitelezész komoly kutatás előzte meg három kontinensen. A könyvtár az eredeti pergamen kéziratot kapta meg, amely kalligráfiát, mikrográfiát, számos festett miniatúrát, valamint gouache, akril, tojástempera, berakott tükrök, pergamenmetszetek és polírozott színarany felhasználásával készült mintákat tartalmaz. 

Képernyőkép 2024-08-07 094144.png

Mivel Moss először csak egyetlen Hágádát akart készítenik, azaz eredetileg nem gondolkodott reprodukcióban, az eredeti kéziratos példány olyan egyedi, kézzel készített jellemzőkkel is rendelkezik, mint például sebészeti szikével bemetszett csipkés kivágások.

Képernyőkép 2024-08-07 094157.png

1992-ben David Moss – többek között ezért a Hágádáért – elnyerte az Izraeli Múzeum Jesselson-díját a kortárs judaikák kategóriájában. Művét kiállították a New York-i Közkönyvtárban, a Yeshiva Egyetem Múzeumában, a Harvard Egyetem Könyvtáraiban és a Kongresszusi Könyvtárban, másolatai pedig megtalálhatók Észak-Amerika, az Egyesült Királyság és Izrael nagyobb múzeumainak, egyetemeinek és galériáinak állandó gyűjteményeiben. Egy példányát Ronald Reagan elnök ajándékozta 1987-ben Chaim Herzog izraeli államfőnek (a mostani államelnök édesapjának) az első hivatalos amerikai állami látogatása alkalmából.

Forrás: Izraeli Nemzeti Könyvtár. Fotók: Bet Alpha Editions (David Moss engedélyével)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek