A WJC Diplomatic Corps program résztvevőivel találkozott Sztáray Péter államtitkár

2023. December 13. / 12:41


A WJC Diplomatic Corps program résztvevőivel találkozott Sztáray Péter államtitkár

– Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban találkozott a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) Diplomatic Corps program európai regionális találkozójának résztvevőivel – olvasható a Kormány.hu oldalon.

A megbeszéléseken a WJC elismeréssel nyilatkozott Magyarország Izrael melletti kiállásáról a nemzetközi szervezetekben. Különösen nagyra értékelik az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kapcsán az EU-ban és ENSZ-ben képviselt következetes magyar álláspontot, és a regionális eszkaláció megfékezése érdekében tett diplomáciai erőfeszítéseket. Örömüket fejezték ki, hogy az elmúlt évtized következetes munkájának köszönhetően a magyar-izraeli kapcsolatokban jelentős eredményeket sikerült elérni.

Sztáray Péter államtitkár aggodalmát fejezte ki, amiért a jelenlegi folyamatok következtében a zsidó közösségek az európai biztonsági kihívások célkeresztjébe kerültek. Meggyőződése, hogy a jelenlegi események tükrében még inkább felértékelődik a zsidó szervezetekkel folytatott párbeszéd szükségessége.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország az eddigiekhez hasonlóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a hazánkban élő zsidó közösségek biztonságban érezhessék magukat, nem hagyjuk, hogy a szélsőségesség, az antiszemitizmus teret nyerjen, terrorcselekmények táptalajául szolgáljon. Aláhúzta, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, és nemzetközi téren is a leghatározottabban elítéljük az antiszemitizmus minden formáját.

Sztáray Péter elmondta, hogy a kulturális és tudományos-, valamint a fiatal generáció tagjai közötti kapcsolatépítés kétoldalú együttműködésünk kiemelt területét képezi. Magyarország és Izrael hasonló módon vélekedik a világ kihívásairól, a szuverenitással, nemzeti identitással kapcsolatos alapelvekről, a politikai, gazdasági és mindennapi élet szintjén is szoros szálak kötik össze országainkat.

Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kapcsán Sztáray Péter hangsúlyozta, hogy a lehető leghatározottabban elítéljük a Hamász embertelen cselekményeit és kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett. Ezen állásfoglalásunkat számtalanszor hangoztattuk és hangoztatjuk a nemzetközi közösség előtt is. A régió stabilitásának megőrzése egyértelmű érdekünk, a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza a háború átterjedését a térség más országaira. Bízunk a béke mielőbbi helyreállításában.

Forrás: Kormány.hu

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek