Szenes Hanna egykori kibucának gyűjtött adományt a Sabbathsong Klezmer Band

2023. November 27. / 10:19


Szenes Hanna egykori kibucának gyűjtött adományt a Sabbathsong Klezmer Band

Az izraeli Sdot Jam kibucba juttatta el a Sabbatshong Klezmer Band annak a szolidaritási koncertnek a bevételét és a közönség adományait, ahol a nyilasok által meggyilkolt Szenes Hanna költő 1941-től két évet töltött. Erről Masa Tamás, a zenekar vezetője tájékoztatta honlapunkat.

– A Percek tánca című, Szenes Hanna életét és verseit feldolgozó egyik novemberi előadását a Sabbathsong Klezmer Band úgy hirdette meg, hogy a bevétel nyereségét és a nézők adományait a Zsidó Állam  melletti szolidaritásunk jeléül elküldjük Izraelbe – mondta honlapunknak Masa Tamás, a Sabbatshong vezetője.

Mint kifejtette: az előadáson 500 ezer forint gyűlt össze, majd egy ismerősük segítsége révén az adományt abba a Sdot Jam kibucba juttatták el, ahol Szenes Hanna két éven át élt1941-től. Masa Tamás hozzátette: ebbe a kibucban jelenleg 450 menekültet fogadtak be, akik a terroristák által megtámadott Dél-Izraelből, a gázai határ mellől kényszerültek elhagyni otthonukat. „Ha csak ennyivel is, de legalább most mi tudtunk nekik segíteni…” – fogalmazott a zenekarvezető. 

Masa Tamás és felesége, a Sabbatshongban éneklő Masa Anita, valamint Bódi Mónika hegedűművész egy évvel ezelőtt járt Sdot Jamban. Azt tervezték, hogy idén is fellépnek ott, utazásukat éppen a sátrak ünnepére időzítve, de a tragédia miatt erre már nem került sor. 

(Címlapkép: Látogatás a Sdot Jam kibucban, a Szenes Hanna emlékkiállításon. Forrás: Sabbathsong Klezmer Band/YouTube)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek