November elsején újra választások lesznek Izraelben

2022. Július 01. / 13:57


November elsején újra választások lesznek Izraelben

Feloszlatta magát az izraeli parlament, a kneszet, és november elsejére írták ki a parlamenti választásokat az országban – jelentette a helyi média csütörtökön.

A 120 képviselő többsége, 92-en ellenszavazat nélkül megszavazták a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslat végső, harmadik változatát is, és péntektől a koalíciós megállapodásban szereplő rotációs egyezségnek megfelelően átmeneti kormány élén Jaír Lapid, a centrista Van jövő párt vezetője átveszi a kormányfői hivatalt Naftali Bennett-től.

Jaír Lapid Izrael tizennegyedik – és első magyar származású – miniszterelnöke lesz, egyelőre a november 1-i választások után megalakuló új kormány megalakulásáig vezeti az országot.

A szavazást követően Lapid kezet fogott Bennett-tel, majd széket cseréltek a kneszetben. „Köszönöm, Naftali testvérem” – írta az erről szóló videó fölé Lapid a Twitter közösségi oldalon. A miniszterelnöki hivatalban már délután megtartják az átadás-átvételi ünnepségét, de hivatalosan csak éjfélkor lép életbe a kormányfőváltás.

A szavazáson kudarcot vallott az ellenzéknek az ultraortodox pártok kérésére tett azon kísérlete, hogy október 25-én legyen a választás, és 57-47 arányban a koalíció javaslatát, november 1-jét fogadták el. Az ellenzék azért szerette volna, ha már október 25-én megtartják a voksolást, mert akkor az őszi zsidó ünnepek miatt még szünetelnek az ultraortodox vallási főiskolák, a jesivák, és nagyobb valószínűséggel mennek el szavazni a vallásosok.

Az ellenzéket és a jobboldali Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu beszédet mondott, melyben egyetlen alternatívának jelentette be önmagát, az ország felvirágoztatását ígérte megválasztása esetére, és ostorozta az Izraelt az elmúlt évben irányító kormányt.

„A személyes biztonságot aláásták, a nemzeti becsületet megalázták, a félelem ellenségeinktől nőtt, az izraeli zászlókat eltávolították, és a PFSZ zászlóit felvonták” – mondta a kneszet tévécsatornáján is közvetített beszédben, a palesztin zászlókra utalva, amelyek felvonását nemrégiben megtiltották a képviselők az államilag finanszírozott intézményekben.

„A megélhetési költségek mindannyiunk zsebébe vágnak, ma reggel ismét emelkedik az üzemanyag, a jelzáloghitelek, az élelmiszerek, az áram ára. Az izraeliek bevásárlókosarának ára megdönti minden idők rekordját, és nincs kormány, mely gondoskodna róluk” – hangoztatta Netanjahu.

A kneszet azért oszlott fel, mert az egy évvel ezelőtt megalakult, színes - nyolc pártból, köztük baloldali, centrista és jobboldali pártokból és egy arab pártból álló - koalíció tavasszal elvesztette többségét a parlamentben, miután Naftali Bennett Jobbra pártjának több képviselője bejelentette, hogy nem támogatja tovább a kabinetet – a helyi média szerint a Likuddal megkötött háttéralkuk nyomán.

Az ország történetében először vett részt a kormányzásban arab párt, az iszlám hagyományokat őrző Raám, amellyel a helyi média értesülései szerint korábban Netanjahu is tárgyalt a közös koalícióról, azonban a radikális jobboldali Vallásos Cionista Párt tiltakozása miatt nem tudott velük kormányt alakítani.

November elsején a politikai patthelyzet nyomán kevesebb mint négy év alatt ötödször tartanak majd parlamenti választásokat Izraelben. A jelenlegi kormány előtt 12 évig Benjámin Netanjahu vezette az országot, de az előző – két éven belül tartott – négy választás egyikén sem tudott vallásos-jobboldali tömbjével többséget szerezni a kneszetben, és már a sokszínű kabinet létrejötte előtt új választások kiírását szorgalmazta. A legutóbbi választást követően azért nem tudott kabinetet alakítani, mert vádeljárás, majd bírósági eljárás indult ellene korrupciós vádakkal, és számos párt bejelentette, hogy nem lép be általa vezetett kormányba.

Az elvileg ősz végére elkészülő tel-avivi metró üzembe állításához szükséges metrótörvényt a kneszet viszonylag váratlan feloszlatása miatt mindeddig nem fogadták el, és nem került be a következő időszakban a kormánypártok és az ellenzék közötti megállapodás nyomán megszavazandó törvények listájára sem. A közlekedési tárcát vezető Munkapárt és Avigdor Liberman pénzügyminiszter Izrael a Hazánk nevű pártjával tiltakozásul nem vett részt a kneszet feloszlatásának végső szavazásán. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek