Irán több tucat drónt indított Izrael ellen

2024. Április 13. / 23:17


Irán több tucat drónt indított Izrael ellen

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari televíziós sajtótájékoztatóján, megerősítve az izraeli média értesüléseit. A The Jerusalem Post több száz támadó eszközről tud. A drónok várhatóan több órát töltenek Irak és Jordánia vagy Szíria felett, míg elérhetik Izraelt.

Az IDF szóvivőjének első közleménye már megjelent. Eszerint a drónok 20 kilogram robbanóanyaggal vannak felszerelve. Mindegyiket azonosították és monitorozzák.

Azt este folyamán a delawarei pihenését megszakító Joe Biden elnök visszatért Washingtonba, és nyilatkozatot tett. Ebben megerősítette Izrael teljes védelme mellett kiállását, és védekezésének segítését.

„Nemrég Irán drónokat indított területéről Izrael területére” – közölte a katonai szóvivő. A pilóta nélküli légi eszközök több óra után érik el Izraelt.

„Fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az izraeli hadsereg figyeli az összes célpontot” – tette hozzá.

„Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat” – mondta.

Az izraeli közlekedési minisztérium bejelentette, hogy helyi idő szerint éjfél után fél órával lezárják Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől. A biztonságiak becslése szerint az első, Sahid-136 kamikaze drónok helyi idő szerint hajnali 2 körül érnek Izraelbe.

A 12-es kereskedelmi televízió értesülése szerint robotrepülőgépeket, valamint drónok második hullámát is elindítottak Izrael irányába.

A védelmi szervek attól tartanak, hogy mintegy két óra utazási idejű robotrepülőgépeket és 12 perc alatt Izraelbe érő ballisztikus rakétákat is útnak indítanak olyan ütemezésben, hogy egyszerre érjék el Izrael légterét. (Az MTI híréenek felhasználásával)

//

Az IDF szóvivője szerint a védelem az iráni drónok ellen erős, de nem hermetikus.

Magyar idő szerint éjjel 23.00 óra előtt az iráni média arról számolt be, hogy a drónok harmadik hullámát is elindították Izrael felé – írja a Times Of Israel.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek