Egy emlékezetből és reményből újjászületett ország: Izrael 76 éves

2024. Május 13. / 21:59


Egy emlékezetből és reményből újjászületett ország: Izrael 76 éves

Hétfőn este beköszöntött Jom Háácmáut, Izrael Állam függetlenségének napja. A zsidó naptár szerint 5708. Ijár hónap 5-én (abban az évben 1948. május 14-én) Ben Gurion ideiglenes államfő, későbbi miniszterelnök kiáltotta ki a Zsidó Állam megalapítását Tel-Avivban, mely nap azóta az önálló zsidó állam függetlenségének napja.

„Legyen áldott az Örökkévaló a Világ Alkotója, aki életben tartott bennünket, aki megtartott bennünket és engedte számunkra, hogy megérjük a mai napot!”

Az ország az egymást követő zsidó nemzedékek számára majdnem 2000 évig makacs emlékezés volt, olyan mese, amely egyszercsak életre kelt, a zsidó történelem legirtózatosabb pusztítása után. És azóta minden megváltozott a zsidó történelemben.

A reménynek és az emlékezetnek teremtő ereje van, amire emlékezünk, létezik és akkor, amikor eljön az idő, újjá is születhet. 

Az, hogy az emlékezet és a remény anyagi erővé válhat, világot teremthet, ma már bizonyított tény. Mert Izrael országa az emlékezetből született újjá, amely nem szűnt meg imádkozni napi háromszor a visszatérésért, azért, hogy essen az eső a megfelelő időben a földön. 

Ha akarjátok, nem mese, erről beszélt az egyébként nem vallásos Herzl Tivadar. És pontosan értette két évezed fohászait. 

Az, ami történt, a holokauszt után, a világ szégyenkezése miatt is történt. Az, ami az elmúlt században történt, felforgatta a zsidó történelmet, a történelmet követő ünnepeink közé felvette az izraeli függetlenség napját és van, aki úgy gondolja, ez megszakítja a gyászt most, az Omer-számlálás idején, nem lehetünk többé éppen úgy vallásosak mint eddig. Mintha ez a feltámadás az emlékezet szelleméből meg sem történt volna. Sok igazság van ebben.

Ebben az évben más az öröm és más az emlékezés. Újra friss, eleven gyász vegyül belé, továbbá imák a reményből és emlékezetből újjászülető ország biztonságáért és békéjéért. 

Az emlékezet napja, amely arra vigyáz, hogy az ország halottai ne vesszenek el az emlékezetből, átvált most a függetlenség napjába. Az egyik nincs a másik nélkül. És az emlékezet az újjászületés reményét őrzi. Mindenkiét, akit elveszítettünk, a messiási időkben. Jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkban. 

Jichák Hercog: „hálát adunk a csodáért, az országunkért és a népünkért”

Ezen az éjszakán megkezdődik Izrael államának 76. függetlenségi napja, egy olyan időszak közepén, amely egyike a legnehezebbeknek és a legfájdalmasabbaknak az ország eddigi történetében. És mindezzel együtt hálát adunk a csodáért, az országunkért és a népünkért.

Gyászoljuk lányainkat és fiainkat, akik elestek, akiket meggyilkoltak, nem feledjük egy percre sem a foglyokat és kötelességünket, hogy hazahozzuk őket. Együttérzünk a gyászoló családokkal, a fizikai és lelki sérüléseket elszenvedőkkel, és kitárjuk karunkat az északról és délről kitelepített családok és közösségek felé. És ezzel egy időben tisztán és hangosan kiáltjuk, hogy Izráel népe él. – fogalmazott Facebook-oldalán Jichák Hercog Izrael Állam elnöke.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek