Biden szerint a Holokauszt időszakának gyűlölete éledt újjá 2023. október 7-e után

2024. Május 08. / 16:25


Biden szerint a Holokauszt időszakának gyűlölete éledt újjá 2023. október 7-e után

A Holokauszt idején tapasztalt gyűlölet éledt újjá 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrortámadást intézet izraeliek ellen – jelentette ki Joe Biden elnök kedden Washingtonban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumban tartott megemlékezésen.

Az elnök hangsúlyozta, ma sokan elfelejtik, hogy a Hamász indította el a terrort, a Hamász volt, amely izraeliekkel kegyetlenkedett, és a Hamász volt az is, amely túszokat ejtett, és tart fogva ma is. Egyben elítélte az amerikai egyetemeken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és rámutatott, hogy zsidó diákokat ért akadályoztatás, és zaklatás áldozatává váltak, miközben antiszemita poszterek, és Izrael eltörlésére vonatkozó felhívások jelentek meg.

Joe Biden hozzátette, hogy nincs helye antiszemitizmusnak, vagy bármiféle gyűlöletbeszédnek, illetve erőszakkal való fenyegetésnek az amerikai egyetemeken, és sehol az Egyesült Államokban. 

Az egyetemek megfertőződtek az antiszemitizmus vírusával - így értékelte a történteket a kongresszus alsóházának elnöke. Mike Johnson a Capitoliumban tartott Holokauszt megemlékezésen rámutatott, hogy az amerikai egyetemek nagyon gyorsan váltak a zsidó diákok számára ellenséges közeggé. Kiemelte, hogy azok az egyetemi karok, amelyek korábban kutatásaikról voltak híresek, mostanra "Hamász-párti tüntetőkkel fognak össze, hogy globális intifádára szólítsanak fel".

Több amerikai egyetemen kedden is folytatódtak a tüntetések. A főváros Washington egyik legnagyobb intézményében, a George Washington Egyetemen az aktivisták arra szólították fel a rendőrséget, hogy ne avatkozzon közbe, miközben azt követelték, hogy az intézmény szakítson meg minden kapcsolatot olyan vállalkozásokkal, amelyeket üzleti szálak kötik Izraelhez.

A Chicagói Egyetem területén kedden reggel a rendőrök rohamfelszerelésben számolták fel a tüntetők által kialakított sátortábort. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek