Már Olaszországban is randalíroznak Izrael-ellenes, antiszemita tüntetők

2024. Január 20. / 19:57


Már Olaszországban is randalíroznak Izrael-ellenes, antiszemita tüntetők

Izrael-ellenes, szélsőbaloldali tüntetők csaptak össze ma rendőrökkel az olaszországi Vicenza vásárterén, ahol a hagyományos nemzetközi ékszervásáron Izrael számára is van fenntartott pavilon; a tüntetők ennek bezárását követelték. A rendőrök gumibotozással és vízágyúval válaszoltak. A város baloldali polgármestere elítélte a szélsőbalosok akcióját.

A szélsőbaloldali szervezetek által meghirdetett demonstráció kapott előzetes engedélyt, és mintegy ötszázan vettek rajta részt. A tüntetők transzparenseiken a Gázai övezeti háború leállítását, a palesztin területek izraeli megszállásának megszüntetését és Izrael vásári pavilonjának bezárását követelték. 

Az összecsapásnak az volt az oka, hogy letértek a hatóságokkal egyeztetett útvonalról, és a VicenzaOro (Arany Vicenza)  nevű ékszer- és ötvösművészeti vásár helyszínéhez vonultak.  A tüntetők átvágták a vásártér egyik hátsó bejáratát elzáró láncokat; a rendőrség többször megállásra szólította fel őket, de továbbmentek, ezért a rendőrök útjukat állták. A demonstrálók ekkor többször összecsaptak a rendfenntartókkal. Füstbombákat, petárdákat dobtak rájuk, pajzsokkal próbáltak előrenyomulni. A rendőrök gumibotozással és vízágyúval válaszoltak. A rendőrök soraiból többen megsebesültek.  

Vicenza polgármestere, Giacomo Possamai, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők magatartását. A tüntetéshez való jogot az alkotmány biztosítja, de 

„aki botokkal és arcát elfedve vonul utcára (...), az Olaszország történelme legsötétebb időszakát idézi fel, és kárt okoz az általa képviselt ügynek is" – jelentette ki. 

Ellentmondásnak nevezte erőszakkal követelni békét és tűzszünetet, majd köszönetet mondott a hatóságoknak munkájukért.    

Raffaella Paita, az Élő Olaszország (IV) centrumpárt országos koordinátora szerint a szélsőbaloldali mozgalmak tanúsította erőszakot és antiszemitizmust súlyosbítja, hogy mindaz a holokauszt emléknapja előtt történt.    

– Az Izrael-ellenes tüntetés bizonyítja, hogy az igazi antiszemitizmus a baloldalon van – jelentette ki Alfredo Antoniozzi, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

(MTI)

Címlapkép: Ansa.it

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek