Komáromi Menház: Amíg jönnek az emberek, folytatják

2022. Január 03. / 11:39


Komáromi Menház: Amíg jönnek az emberek, folytatják

„A Paszternák fiúk elkezdték szervezni a vallási és kulturális életet. Az előbbihez elsősorban Budapestről hívtak előimádkozót vagy kántort a nagyünnepekre. Néha Szlovákiából is, bár ott csak három rabbi működik összesen. Az elmúlt 25 év alatt nem is igazán volt olyan magyarországi kántor vagy rabbi, aki ne fordult volna már meg Komáromban" – írja Ádám Péter a Kibic.hu portálon megjelent helyszíni riportjában.


Kellemes süteményillat fogad belépve a komáromi Menházba, ahol a zsidó hitközségtől függetlenül egy cukrászda is üzemel. Muszáj volt kiadni pár helyiséget, hogy könnyebb legyen finanszírozni az épület fenntartását, magyarázza Paszternák Zsuzsanna, miközben a hitközség irodája felé mutatja az utat. A folyosók falain fotók idézik meg az elmúlt évek közösségi eseményeit, amelyek a járvány miatt most sorra maradnak el.

Éppen azelőtt érkezem a Duna északi partján fekvő városba, hogy a szlovák kormány a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt újabb korlátozások bevezetéséről döntene. A zsidó közösség tagjai ekkor már tudják: a közelgő hanukai rendezvény ismét az online térbe korlátozódik. Erről néhány napja Paszternák András, a Komáromi Zsidó Hitközség programkoordinátora tájékoztatta azokat, akik a Zoom-on kéthetente futó  elnevezésű online eseményre becsatlakoztak.

A 31. alkalomkor éppen Kurucz Ákos rabbijelölt, a nyíregyházi hitközség vallási vezetője a vidéki kis közösségek helyzetéről, a rabbinikus tanulás szépségeiről és a műhús lehetséges kóserságáról tart előadást. A nagyjából 30 fős hallgatóság Komáromon túl Askelonból, Chicagóból, Balassagyarmatról, Kassáról, Dunaszerdahelyről, Pozsonyból vagy éppen Budapestről csatlakozik be az eseményre.

A teljes írást IDE KATTINTVA olvashatják.

(Címlapkép: a Menházban lévő zsinagóga. Fotó: Kibic.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek