József sírját ismét palesztinok dúlták fel Nabluszban

2022. Április 10. / 14:47


József sírját ismét palesztinok dúlták fel Nabluszban

Éjjel mintegy száz palesztin behatolt a zsidó hagyomány szerint a bibliai József sírját rejtő épületbe, ahol gyújtogattak, romboltak, és összetörték a sírhely köveit – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Izrael felelősségre fogja vonni a tetteseket.

„József sírjának feldúlása a legsúlyosabb tett" – mondta ma Beni Ganz védelmi miniszter. „Súlyos csapást mértek a vallásszabadságra és a zsidó nép érzéseire a zsidóság egyik legszentebb helyén éppen a muzulmánok ünnepén" – utalt a közepe felé tartó ramadánra, a muszlim böjti hónapra. 

Ganz bejelentette, hogy Izrael helyreállítja a szent helyet, és kemény üzenetet küldött a Palesztin Hatóságnak, melyben felszólította őket a hely védelmére a támadásokkal szemben. Szintén elítélte az épület és a sírhely feldúlását Jaír Lapid külügyminiszter, aki megígérte a tettesek felelősségre vonását, és nyugalomra szólított fel.

Az izraeli hadsereg vasárnapról hétfőre virradóra már második éjjel tart razziákat és vesz őrizetbe terrortevékenységgel gyanúsított palesztinokat Ciszjordánia északi részén, Szamariában, Dzsenin és Nablusz környékén a csütörtök esti, három emberéletet kioltó tel-avivi merénylet után.

József sírja a palesztinok és Izrael közötti megállapodás értelmében a palesztinok felügyelete alá tartozik, de engedélyek birtokában zsidó csoportok odautazhatnak imádkozni.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek