Hollandia: Aki mindenért a zsidókat hibáztatja, annak nincs joga köztisztségre

2021. November 04. / 13:47


Hollandia: Aki mindenért a zsidókat hibáztatja, annak nincs joga köztisztségre

Antiszemitizmus vádja miatt lemondott Taco Dankers, a holland jobboldali Ongehoord Nederland (ON!) műsorszolgáltató egyesület vezetője – közölte a NlTimes helyi hírportál Dankers bejelentését idézve. Az ON! felügyelőbizottságának elnöke azért kényszerült lemondásra, mert – az NRC Handelsblad című napilap szerdán megjelent cikke szerint – a Gefira elemzőintézet igazgatójaként „rendszeresen antiszemita nézeteket terjesztett".


„Maradásom ártana az ON! fontos küldetésének" – írta sajtóközleményében Taco Dankers, az antiszemitizmus vádját ugyanakkor határozottan elutasította.

taco.jpegTaco Dankers

A holland közmédia-alapítvány megdöbbenését fejezte ki az üggyel kapcsolatban, míg az ON! igazgatótanácsa megerősítette: „szavakban és tettekben" egyaránt kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. 

Arie Slob holland oktatási és kulturális miniszter a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: „bölcs dolog, hogy Dankers távozik az ON!-tól, az antiszemitizmusnak nincs helye semmilyen rendszerben".

Az Izraellel kapcsolatos információkra szakosodott, hollandiai központú CIDI intézet ma közölte, hogy amennyiben jogilag lehetséges, feljelentést kíván tenni Dankers és a Gefira agytröszt ellen. A CIDI igazgatója szerint Dankers kijelentéseiben „mindenért a zsidókat hibáztatja", ezért „nincs joga arra, hogy Hollandiában közjogi tisztséget tölt be". 

Az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzeti koordinátora, Eddo Verdoner az NRC-nek elmondta: az ügyészséghez fog fordulni a Gefira ügyében, mert véleménye szerint az intézet „színtiszta gyűlöletet terjeszt". Azt mondta, hogy az agytröszt egyik legfrissebb, szeptemberi kiadványa egy második világháborús antiszemita pamfletre emlékeztet.

Az ON! műsorszolgáltató 2018-ban jött létre, és idén júliusban csatlakozott a holland közmédiarendszerhez. Célja, hogy olyan kérdésekről készítsen műsorokat, mint a tömeges bevándorlás, a holland kultúra meggyengülése vagy az Európai Unió hatalmi terjeszkedése. Az ON!-t korábban Geert Wilders és Thierry Baudet euroszkeptikus és bevándorlásellenes politikusok is támogatták. A műsorszolgáltató alapítója Haye van der Heyden 2019-ben mondott le vezetői pozíciójáról, mert botrányba keveredett, miután egy rádióműsorban kijelentette: a holokauszttagadóknak teret kellene biztosítani a holland médiában.

MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek