A budakeszi zsidó temető rongálói 13 éves fiúk, akik kincseket kerestek

2022. Június 24. / 09:42


A budakeszi zsidó temető rongálói 13 éves fiúk, akik kincseket kerestek

A rendőrség gyanúja szerint két 13 éves fiú rongált idén áprilisban a budakeszi zsidó temetőben. Életkoruk kizárja büntetőjogi felelősségre vonásukat – írja a Police.hu. A fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, ám kincses ládát nem találtak, s csalódottságában egyikük elkezdte  döntögetni a sírokat, majd ehhez segítségül hívta a barátját is. Miután kidühöngték magukat, hazamentek.

A budakeszi rendőrök két hónap alatt azonosították azt a két fiatalt, akik a helyi, bekerítetlen zsidó temetőben 2022. április 23-án felfedezett rongálást elkövették. A gondnok vette észre, hogy több sírt ledöntöttek talapzatáról az akkor még ismeretlen tettesek. A temetőben helyszíni szemlét végző bűnügyi technikus öt megrongált sírt rögzített. A helyreállítási költségeket előzetesen kb. 1 millió forintra becsülték.

Budakeszi (3).jpg

A budakeszi nyomozók a tettesek után kutattak, míg egyenruhás kollégáik rendszeresen, a járőrútvonalba beillesztve, visszatérően ellenőrizték a temetőt és környékét. A nyomozók széles körben igyekeztek értékelhető információhoz jutni, kérdezősködtek, elszámoltattak, munkájuk 2022. június 21-re hozott eredményt. Két tizenéves került képbe, akiket másnap törvényes képviselőjük jelenlétében meghallgattak.

A nyomozás adatai szerint a fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, ám elképzeléseikkel ellentétben kincses ládát nem találtak. Csalódottságukban egyikük elkezdte az esőtől megpuhult földből döntögetni a sírokat, majd segítségül hívta barátját és együtt folytatták. Miután kidühöngték magukat, hazamentek.

 Később látták az interneten, hogy a tettük mekkora port kavart és milyen nagy nyilvánosságot kapott, az egyik fiú ezért hallgatásra ösztönözte a barátját. Az előbbi fiú a meghallgatásán mindent tagadott, azt állította, hogy ő ott sem volt, míg a másik fiú részletes, beismerő vallomást tett.

A bűncselekmény tetteseit a rendőrök felderítették, azonban tekintettel  arra, hogy a fiúk az elkövetéskor nem töltötték be 14. életévüket, a hatályos magyar büntetőjogi szabályozás szerint nem büntethetők. A büntetőeljárást a Budakeszi Rendőrőrs munkatársai megszüntetik.

(Forrás: Police.hu)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek