Ma 103 éves Keleti Ágnes – éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig!

2024. Január 09. / 09:57


Ma 103 éves Keleti Ágnes – éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig!

Ma töltötte be a 103. életévét Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok, a magyar tornász-sport valaha volt legeredményesebb sportolója, egyben a világ legidősebb olimpiai bajnoka. Éltesse az Örökkévaló szeretetben és egészségben az emberi kor végső határáig!

Habár egy hölgy esetében nem illik a születési dátumot nyilvánosan emlegetni, a világhírességnek számító Keleti Ágnes esetében ettől nem lehet eltekinteni, hiszen 1921. január 9-én született Budapesten. Ami nekünk már történelmi távlat, hiszen egészen elképesztő belegondolni, hogy az 1920-as és 1930-as évek Budapestjén a kis Klein Ágnes (hiszen ezen a néven született) bármikor összefuthatott a körúton a magyar irodalomtörténet klasszikusaival: Móricz Zsigmonddal, József Attilával, Karinthy Frigyessel, Radnóti Miklóssal,  Krúdy Gyulával... Mintha egy másik világból lépett volna elő...

S nemcsak az életkora miatt rendkívüli ember, hanem amiatt is, hogy nem, nem, ő soha nem adja fel: nem adta fel annak idején a tornasportot, hiába akadályozták minden eszközzel; nem adta föl a vészkorszakban, amikor a szülőhazája rasszista, kirekesztő politikai rendszere támadt ellene; nem adta föl a súlyos sportsérülései idején, amikor úgy tűnt, vége a karrierjének; Keleti Ágnes a szó szoros és átvitt értelmében is mindig fel tudott állni a padslóról; mindig új életet tudott kezdeni, és az egyik új élete Izraelben zajlott, ahol ugyancsak beírta magát a sport történetébe, hiszen több mint két évtiztedig volt az izraeli tornászválogatott edzője; és idős korában sem hagyja el magát, pár éve még Spanyolországban utazgatott, és lazán megcsinálta az állóspárgát...

Ma is aktív szellemi életet él, követi a világ eseményeit, és a humora is a régi, amire az a legszebb bizonyíték, hogy képes saját magán is nagyokat nevetni... Mert hát a torna és a bámulatos sporteredményei mellett a nevetése a védjegye, az a hahotázós, hatalmas kacaj, amivel a világnak üzen: látjátok, így is lehet élni, ilyen jókedvűen és derűsen. 

Adja az Örökkévaló, hogy még sokáig lássuk ezt a nevetős arcot!

* * *

– A bajnokok doyenjét, a Nemzet Sportolóját az olimpiai család nevében Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke személyesen köszöntötte fel hétfő délután – írja az Olimpia.hu portál. Gyulay Zsolt a tornászlegenda budapesti lakásán virágcsokor kíséretében kívánt jó egészséget és boldogságot Keleti Ágnesnek, aki 2023. szeptember 8-ától minden idők legidősebb olimpiai bajnoka is egyben.

kelág.jpgA születésnapos a 103-as gyertyával. Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter

Keleti Ágnes a helsinki és a melbourne-i olimpián összesen 10 érmet nyert, köztük öt aranyat, három ezüstöt és két bronzot. Számos kiváló eredménye mellett az 1954-es római világbajnokságon egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzérmet is begyűjtött, négyszeres főiskolai világbajnok.

Később főiskolai tanárként, edzőként, szövetségi kapitányként és versenybíróként is dolgozott a tornasportban. Tette ezt Izraelben és Magyarországon, rövid ideig Olaszországban is. Számos elismerése közt, állami kitüntetései mellett a Magyar Olimpiai Bizottság olimpiai aranygyűrűse, érdemérmes tiszteletbeli tagja, Fair Play Életműdíjasa, a magyar tornasport halhatatlanja, a női sportolók nemzetközi hírességei csarnokának tagja, a Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíjasa, Prima Primissima-díjas; Újpest, Terézváros és Budapest díszpolgára, a Nemzet Sportolója.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek