Szabadkán a 70 évvel ezelőtti deportálásokat bemutató magyar vagonkiállítás

2014. Április 04. / 16:00


Szabadkán a 70 évvel ezelőtti deportálásokat bemutató magyar vagonkiállítás

MAZSIHISZ


"A történelem során sokszor, sokan megkísérelték már megsemmisíteni a zsidó kultúrát és hagyományokat. De a mai zsidóság erős, s ha bízunk magunkban, egymásban és értékeinkben, akkor soha, de soha senkinek nem fog ez sikerülni" – hangsúlyozta Heisler András a MAZSIHISZ elnöke Szabadkán ma délelőtt, a magyarországi Élet Menete Alapítvány 63. vagonkiállításának megnyitóján.A Délvidék egyik legnagyobb, több mint 4 ezres magyar zsidó közösségből a 70 évvel ezelőtti deportálásuk és auschwitzi megsemmisítésük után alig néhányan maradtak. Zsinagógájuk helyreállításához segítséget nyújt Szabadka városa, a magyar kormány, s nem utolsó sorban a Kárpát-medence legnagyobb zsidó szervezete, a MAZSIHISZ is.

Szabadka polgármestere Dr. Maglai Jenő a sokszáz megjelent szabadkai polgár előtt elmondta, a mai Szabadkának hiányzik az a nagyszerű, patrióta gazdasági és kulturális teljesítmény, amellyel a zsidó közösség gyarapította a várost.

A vagonkiállítás szervezői nevében Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke hangsúlyozta, a hiteles oktatási programok nélkülözhetetlenek korunk újra aktuális antiszemitizmusa és rasszizmusa visszaszorításában. Az Élet Menete alapítvány programjaival, akcióival a magyar fiatalok legszélesebb körét kívánja és tudja is elérni.

Az Élet Menete alapítvány ma több száz szabadkai fiatal jelenlétében megnyílt vagonkiállítása egy héten keresztül, április 11-ig várja az érdeklődőket interaktív oktatási anyagával Szabadka pályaudvarán.

Az Élet Menete Alapítvány hét éve működteti a leginkább fiatalokat megcélzó vagonkiállítását. Ezen egy a 70 évvel ezelőtti deportálásokhoz használt marhavagon mását tekinthetik meg a látogatók, melyben a magyarországi zsidóüldözés, a deportálás, a népirtás legfontosabb tényei és adatai interaktív tárlat formájában mutatják be a magyar történelem egyik legsötétebb fejezetét. A vagonkiállítás anyaga az éppen aktuális állomásának adataival folyamatosan bővül, változik.

A mai napig több mint százezer vidéki magyar iskolás látta már a történelemtanárok körében is népszerű tárlatot. Élő történelemórák tucatjait, helyi túlélőkkel való beszélgetések hosszú sorát szervezik az egyes állomásokra az Élet Menete munkatársai és a helyi segítőik. Évente 5-7 hazai és határon túli magyar városba jut el a rendhagyó és rendkívül informatív vagonkiállítás.

A 11 éve egy maroknyi magyar fiatal által alapított Élet Menete Alapítvány idén is megszervezi hagyományos menetét Budapesten és Auschwitzban, 2014. április 27-én. A budapesti menet az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvarig tart majd. A többtízezres magyar résztvevők mellé 52 országból várnak megemlékezőket.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Nyári kaland a Bálint Házban amerikai fiatalokkal
Zsidó világ
A magyar holokauszt saját emlékek alapján