Lezáratlan holokauszt – Az Irodalmi Jelen pályázata

2014. Április 14. / 10:50


Lezáratlan holokauszt – Az Irodalmi Jelen pályázata

„Nem éltem át a holokausztot, nem vagyok zsidó. Gyakran vannak rémálmaim arról, amint egy koncentrációs táborban sovány emberek közt lépkedek. Talán magam is áldozat vagyok ilyenkor, esetleg felszabadító orosz katona, esetleg náci. Sosem tudom pontosan. Bármilyen messze van tőlem, a holokauszt engem is érint. A mindennapjaim része, ott kísért az álmaimban, a tudatalattimban. Mióta tudok róla, évente többször is átélem” – olvashatjuk egy 18 éves diák dolgozatában, amely nemrégen jutott el szerkesztő kollégánkhoz.A 18 éves fiúhoz hasonlóan mi is részesei vagyunk a holokausztnak, nemzedéktől, nemzetiségtől, vallástól függetlenül. Ugyanazokat az utcaköveket tapossuk, amelyeken a gettókba igyekvők lépkedtek. Azokat a költőket olvassuk, akiket a második világháború idején elhurcoltak, megöltek. Azoknak az unokáknak a szemébe nézünk, akiknek nagyszülei megmenekültek a táborokból, vagy éppen ott vesztették életüket. Kimondva-kimondatlanul a holokauszt a mindennapjaink része.

Az Irodalmi Jelen legújabb pályázata a Holokauszt-emlékévhez kapcsolódik. Olyan, eddig megíratlan történeteket várunk olvasóinktól, amelyek a személyes, közvetlen vagy közvetett tapasztalaton alapulnak, és a holokauszthoz való viszonyt mutatják be. A személyes élmény lehet egy túlélő eddig ismeretlen története, az egykori elhurcolt ember leszármazottjainak beszámolója, vagy éppen azé, aki menedéket nyújtott az üldözötteknek. Az írás szólhat közvetett élményről is, akár egy holokausztot bemutató dokumentumfilmről, játékfilmről, képregényről vagy éppen irodalmi műről.

A pályázatra novellával és esszével lehet jelentkezni. A beküldött munkák illusztrációjaként, mellékleteként szívesen fogadunk olyan, eddig publikálatlan dokumentumokat, képi anyagokat, amelyek kapcsolódnak az adott írás témájához.

A novellában vagy esszében felhasznált idézetek terjedelme nem haladhatja meg a teljes szöveg 15%-át.

A pályázati anyagokat 2014. november 15-ig várjuk az ij(kukac)irodalmijelen.hu címre. Az írások maximális terjedelme nem haladhatja meg a 15 000 leütést (szóközökkel). A szakmai zsűri műfajonként három helyezést oszt ki.

További részletek ide kattintva olvashatók

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek