Címkék

Nagykanizsai Zsidó Hitközség

Zsidó világ / 2024. Június 07. / 11:17

Építs nekem hajlékot! – Könyvbemutató a nagykanizsai zsinagógában

Dr. Oszkó Ágnes Ivett a művészettörténész és a műemlékvédő szemszögéből vizsgálva ismertette meg az érdeklődőkkel a kárpátmedencei zsinagóga építés legszebb példáit és nem feledkezett meg a nagy nevű tervezőkről sem, akik maradandót alkottak az utókor számára.

Zsidó világ / 2024. Május 29. / 15:13

Zsinagógák ma – Oszkó Ágnes művészettörténész előadása Nagykanizsán

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség és a Kanizsa Zsinagóga Alapítvány sok szeretettel vár minden érdeklődőt dr. Oszkó Ágnes Ivett (művészettörténész): Zsinagógák ma. – A zsinagógaépületek helyzetéről napjainkban című könyvbemutatóval egybekötött és vetített képekkel színesített helytörténeti előadására 2024. június 5-én, szerdán délután 5 órakor.

Megemlékezések / 2024. Május 19. / 20:33

Mazsihisz elnök: A nagykanizsai zsidók a vészkorszak előtt a város megbecsült polgárai voltak

A nagykanizsai zsidók a Vészkorszak előtt a város társadalmában munkájukkal, a közjóért fáradozásukkal maguknak megbecsülést kivívó polgárok voltak. A kiegyezés utáni általános fellendülés, a magyarországi fejlődés helyi előmozdítói között találhatjuk a helyi izraelita hitközség tagjait. Az a Nagykanizsa, amelyet ma ismerünk, és ami büszkeséggel tölti el a helyieket, egy közös munka eredményeként jött létre, nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Megemlékezések / 2024. Április 17. / 18:51

Nagykanizsa: Több mint 150 diák sétált együtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján

Megemlékezősétát tartottak kedden délelőtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából Kanizsán. A budapesti Zachor Alapítvány kezdeményezésén több mint 150 diák vett részt, akik a Fő utcai zsinagógától indulva, egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével ismerhették meg a város fontosabb, zsidósághoz köthető helyszíneit.

Megemlékezések / 2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán

2024. április 14. vasárnapra hirdette meg a Nagykanizsai Zsidó Hitközség azt a programját, ami a mai fiatalokkal és a felekezeten kívüli érdeklődőkkel ismertette meg a helyi zsidóság múltját az első ideköltözésüktől a vészkorszakig terjedő időszakra vonatkozóan.

Zsidó világ / 2024. Március 19. / 09:41

Nagykanizsa: Felújították Horschetzky Sándor honvédtiszt síremlékét

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség támogatásával nemrég felújították a nagykanizsai izraelita temetőben Horschetzky Sándor honvédtiszt síremlékét. Az 1848-49-es forradalom hőse előtt csütörtökön hajtottak fejet az Ady utcai sírkertben.