Mi is gratulálunk: Köves Slomó az új „alter-színházi” fejedelem

2019. December 18. / 19:27


Mi is gratulálunk: Köves Slomó az új „alter-színházi” fejedelem

Folyamatosan kérdezik tőlünk, hogy mit szólunk az EMIH-nek megítélt, kétmilliárdos színházépítési támogatáshoz. Többen tiltakozásra szólítanak bennünket, holott nem vagyunk érintettek az ügyben. A Mazsihisz önálló történelmi egyház, az EMIH-nek nincs köze hozzánk.


Egy haszid ortodox közösség hirtelen felindulásból társadalmi szerepet kíván vállalni a kultúra terjesztőjeként. Társulat, repertoár, színházi tapasztalat és vonatkozó kulturális tőke nélkül az EMIH-et  a megelőlegezett bizalom nem először szabad szárnyalásra készteti. Ha kellőképpen megfizették, eddig is rengeteg játékos ötletük volt: korábban ki gondolta volna, hogy lehet iskolát alapítani tanulók nélkül, múzeumot gründolni szakemberek és hozzáértés mentesen, új, vidéki hitközséget kreálni zsidók hiányában? 

Miért ne lehetne most az EMIH társadalmi szerepvállalását kiterjeszteni másra: a posztmodern, az avantgárd és az abszurd színház keretei közé, vagy akár atommeghajtású dunai tengeralattjárók fejlesztésére? Esetleg beszállni az űrkutatásba?

Értjük az EMIH szándékát, amely a kultúra bevett szereplői rovására bővíti felekezetük szerepét a színházművészet területén. Az EMIH-nek és vezető színművészének gratulálunk új szerepköréhez. Mi azonban maradunk a hagyományos, kevésbé abszurd szerepfelfogásnál: a hitéletnél, az oktatásnál, a gyógyításnál, a szociális munkánál. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek