Zsidó árvaházak lakóit keresik

2019. Március 20. / 21:24


Zsidó árvaházak lakóit keresik

Szerző: Kácsor Zsolt

Csaknem 25 év után újra megrendezik a magyarországi zsidó hitközségek gyermekotthonaiban 1944-1948 között befogadott árvák találkozóját Budapesten. A szervezők várják az egykori növendékek jelentkezését.


Mint ismert, a magyar zsidó hitközségek – a Joint támogatásával – budapesti és vidéki gyermekotthonokban több ezer árvát fogadtak be 1944 és 1948 között. Az egykori növendékek 1995. szeptemberében tartottak egy találkozót  a budapesti Bálint Zsidó Közösségi Házban, ahol a leány- és fiúárvaház dokumentumaiból kiállítást rendeztek. Az akkori találkozóra – amelynek résztvevőit néhai Schweitzer József országos főrabbi köszöntötte – több százan érkeztek, köztük sokan külföldről. Budapesten kívül működtek árvaházak Algyőn, Békéscsabán, Csornán, Debrecenben, Deszken, Győrben, Lillafüreden, Pécsett és Szegeden.

Schiffer Jánostól, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) elnökétől megtudtuk: az egyesület csaknem 25 év után újra megrendezi az egykori árva növendékek találkozóját, ezért arra kéri az érintetteket, hogy jelentkezzenek a NÜB felhívására legkésőbb 2019. július végéig. Schiffer János hozzátette: habár az 1944-48 között befogadott árvák ma már hetven év fölöttiek, nagyon reméli, hogy a NÜB felhívására sokan jelentkeznek majd, hogy együtt idézzék föl a menedéket adó gyerekotthonok, az egykori nevelők és a már nem élő társak emlékét.

A találkozóra lehet jelentkezni posta levélben, elektronikus úton és telefonon is. Postacím:  Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB), H-1054 Budapest,Tüköry utca 3. E-mail: nub@intellimail.hu. Telefonszám: +36-1-343-3898  (hétfőtől csütörtökig 8.30-12 óra között).

A jelentkezés után a szervezők személyes értesítést küldenek a résztvevőknek, és közlik az árvaházi találkozó helyszínét, időpontját, tervezett programját.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek