Tévét hónap küszöbén, avagy böjtölünk és a javulás útjára lépünk

2019. December 28. / 17:03


Tévét hónap küszöbén, avagy böjtölünk és a javulás útjára lépünk

Zsidó naptár szerint hamarosan beköszönt Tévét hónapja, amelynek elnevezése az akhád eredetű „tavito”, azaz „javulás” szóból ered. Az elnevezés arra utalhat, hogy a mezőgazdaság számára előnyös hetek következnek, legalábbis a Közel-Keleten, ahol ebben az évszakban jótékony esők hullanak. Ne feledjük, hogy Tévét havában három böjt is lesz – nemhiába esszük magunkat tele fánkkal még most, Hanuka idején.


Tévét a zsidó naptár negyedik hónapja a világ teremtésétől számított újév szerint, míg Niszántól számolva a tizedik. A héber Biblia, a Tánách is a tizedik hónapként említi, méghozzá Eszter Könyvében így: „a tizedik hónapban, amely tévét hónapja".  A „tévét" szó babilóniai eredetű, akhád nyelven „tavitonak” nevezik, ami javulást jelent, vagyis a mezőgazdaság javulását az esős időszaknak köszönhetően.

Tévétben három böjt is vár ránk, úgyhogy igyekezzünk sokat enni az édes hanukai fánkból, míg csak lehet.

Nyolcadikán a „Táánit Cáddikim", a Jámborok böjtje lesz, amit azért tartunk, tartják, mert ezen a napon fejezték be a Tánách görög fordítását. Igaz, hogy régen a Tánách idegen nyelvekre való fordítása a Tóra megszentségtelenítését, meggyalázását jelentette, így bölcseink szerint a Biblia görög nyelvre való fordítása súlyos bűn volt Izrael számára, hasonló, mint az aranyborjú bűne. A félelem nem volt alaptalan, hiszen a fordítások révén sokan félremagyarázták az írást, így például a rómaiak Rabbi Akivát és mártírtársait abszurd módon József elrablásáért ítélték halálra, holott a rabbi és társai sok száz évvel a bibliai József után éltek.

Tévét kilencedikén is böjtölünk, ennek neve „Táánit cádikim", mert ez a nap a Babilóniából való visszatérés vezetője, Ezra írnok és  hűséges munkatársa, Nehemja halálának napja. 

Sőt, Tévét tizedike is böjtnap, méghozzá kétszeresen is, hiszen Nebukadneccár, Babilón királya az i. e. VI. században e napon kezdte meg ostromát Jeruzsálem ellen. A király vesztegzárral vette körül a várost, így éhezésre ítélte Jeruzsálem védőit, akik másfél évig álltak ellen hősiesen. A böjtnapon Tórát olvasunk reggel is, este is. Az 1950-es évektől Tévét tizedikét az izraeli főrabbinátus „Táánit ciburnak”, azaz általános böjtnapnak hirdette meg a holokauszt emlékére, így e napon Káddist mondunk a meggyilkoltak emlékére.

A három böjt és a közelgő hidegek dacára minden kedves olvasónknak jó és sikeres Tévét hónapot kívánunk.

(Címlapkép: Geetanjal Khanna, Unsplash.com)

(Forrás: Hegedus.bzsh.hu – Eliezer Slomovits és Deutsch Gábor írásai alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek