Ronald S. Lauder: Egyikünk sem zsidóbb a másiknál

2021. Május 26. / 09:50


Ronald S. Lauder: Egyikünk sem zsidóbb a másiknál

– Az ortodoxoknak el kell fogadniuk, hogy az is zsidó, aki nem hord kipát – jelentette ki Ronald S. Lauder újraválasztott elnök a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) tisztújító plenáris ülésén. Lauder beszédében mélyen elítélte azokat a politikusokat, akik a legutóbbi fegyveres konfliktusban nem Izrael mellé álltak vagy a hallgatást választották.


Befejeződött tegnap a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) plenáris közgyűlése, amelyen újraválasztották Ronald S. Laudert, a világszerte 103 zsidó szervezetet tömörítő Világkongresszus elnökét. 

Az online ülésen többek között részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Reuven Rivlin, Izrael államfője és Audrey Azoulay, az UNESCO igazgatója is, akik gratuláltak Laudernek az újraválasztásához.

Az említett vezetők méltatták továbbá a WJC szerepét a holokauszt emlékének ápolásában, az antiszemitizmus elleni harcában, az emberi jogok érvényre juttatásában, valamint a zsidó szervezetek fejlesztésében, a jövő új zsidó vezetőinek kinevelésében.

Újraválasztása alkalmából elmondott beszédében Lauder felhívta a figyelmet az aggasztóan növekvő antiszemitizmusra, amely nem csak az Egyesült Államokban, de globálisan is tapasztalható. Az elnök élesen bírálta azokat a politikusokat szerte a nemzetközi politikai életben, akik a legutóbbi fegyveres konfliktusban nem Izrael mellé álltak, akik a Hamászt támogatták, vagy akik inkább a hallgatást választották. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a választott vezetőknek kötelességük erélyesen fellépni az antiszemita jelenségek ellen – ennek jegyében Lauder megköszönte az amerikai elnök és más vezetők Izrael melletti kiállását.  

A következő évek programját illetően a következő prioritásokat emelte ki: a zsidó oktatás és hitélet fejllesztése; a zsidó közösségi érzés erősítése; Izrael támogatása; a gyűlölet-bűncselekmények elleni következetes fellépés. 

121785185_10158753922979805_6202755720025735162_n.png

Ami a zsidó közösségi érzés erősítését illeti, ennek kapcsán Ronald S. Lauder hangsúlyozta: az ortodoxoknak el kell fogadniuk, hogy az is zsidó, aki nem hord kipát. „Egy nép vagyunk, mindannyian összetartozunk a szekuláris zsidóktól kezdve az ortodoxokig. Egyikünk sem zsidóbb a másiknál, össze kell fognunk minden egyes zsidó embert, mert mindenkire egyaránt szükség van” – mondta az elnök.

A WJC négy évre megválasztott vezetősége: Ronald S. Lauder (elnök), David de Rothschild, Chella Safra, Moshe Kantor, Robert Goot. 

Forrás: WJC

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek