Niszán: a királyok hónapja, a hónapok királya

2021. Március 14. / 09:51


Niszán: a királyok hónapja, a hónapok királya

A zsidó időszámítás szerint különleges nap ez a mai: beköszönt Niszán hónapja, amelynek első napja „a királyok újéve”, hiszen Izrael ókori királyai Niszántól kezdve számolták királyságuk éveit. A Talmud szerint az Örökkévaló Niszán hónapban teremtette a világot, és népünk ősatyái is ebben a hónapban születtek. A bölcsek úgy tartják: a végső megváltás is Niszán havában következik el. Hódes Tov!


A bibliai hónapszámlálás szerint a Niszán (ניסן) a zsidó naptár első hónapja, míg a Tisritől számított újév szerint a hetedik hónap. Mindig 30 napos. Elnevezése asszír-akkád nyelven „niszánu”, aminek azért van jelentősége, mert a babiloni időkkel is összefügg:  a babilóniai fogságból Izraelbe visszatérő zsidók kezdték használni Ezra és Nechemjá idejében, a Niszán név már a Bibliában is megtalálható.

nisan-300x187.jpg

A Talmud szerint Niszán havában teremtette az Örökkévaló a világot, és a zsidóság ősatyái is ebben a hónapban születtek. Niszán első napja a királyok újéve, mert Izrael királyai ettől a hónaptól kezdve kezdve számolták királyságuk éveit. Niszán egyúttal az ünnepek újéve is, mert ilyenkor van pészách, amely a zarándokünnepek között az első a sorban. 

Hódes Tov! Jó hónapot minden olvasónknak és hittestvérünknek!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek