Mindenki zsidó: létszámban és tudásban is gyarapodnak Nigéria „elveszett zsidó törzsei”

2019. Szeptember 11. / 14:39


Mindenki zsidó: létszámban és tudásban is gyarapodnak Nigéria „elveszett zsidó törzsei”

A hatalmas és óriási potenciállal rendelkező Nigéria, az afrikai kontinens egyik legfontosabb országa óriási zsidó reneszánsz tanúja: egyre többen csatlakoznak az igbok, egy nagy létszámú kisebbségi közösség zsidóvá váló részéhez, ahhoz a több ezer emberhez, akik úgy hiszik, ők az elveszett törzsek leszármazottai. 


 A holnap zsidói talán sok tekintetben másmilyenek lesznek, mint a maiak. Új közösségek csatlakozhatnak a zsidó néphez és ez a zsidóság egész fogalmát megváltoztathatja. Ha Afrika belép a zsidó kontinensek közé, más lesz a zsidóság arculata. 

igbu-nigeria.jpg

És lehet, hogy a 21. században belép. Egy izraeli kötődésű, cionista szervezet, a Shavei Israel felfigyelt arra, hogy a világ távoli szegleteiben, a Távol-Keleten, Afrikában kisebb-nagyobb közösségek zsidóként határozzák meg magukat, legutóbb, a napokban a nigériai zsidó fiatalok, mintegy 250 ember számára szervezett hazájukban tanfolyamot, amely segíti őket, hogy megismerjék választott identitásukat. Hébert, Tórát, vallásjogot tanultak, hogy egyre erősödő közösségeik segítségére legyenek, mivel egyes településeken erősödik a zsidó azonosságtudat és a vallásgyakorlat is. Egyes városokban aktív, virágzó zsidó közösségek születnek az igbo közösség egyes, még bőven aprócska kisebbségben lévő, de hódító hitéből, hogy ők a zsidók elveszett törzseinek leszármazói. 

A zsidó vezetőképző kurzus lezajlott, az út újabb szakaszán vagyunk túl, amely talán egy új zsidó történelmi fejezet felé halad, Afrika a zsidó világ egyik központjává válhat a következő évtizedekben. 

A The Jewish News írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek