Mi a zsidó kultúra Magyarországon 2020-ban?

2020. Május 21. / 10:50


Mi a zsidó kultúra Magyarországon 2020-ban?

Mit is jelent ma Magyarországon, ha azt mondjuk, hogy zsidó kultúra? Kik a meghatározó szereplői? Milyen témák és stratégia szerint szerveződnek a kulturális események, és milyen tényezők befolyásolják az ezzel kapcsolatos döntéseket? Kinek szólnak és kinek nem? Projektbemutató és virtuális kerekasztal a zsidó kultúráról ma délután 4 órától az interneten.


Zsidó Kultúra 2028 (ZsK2028) elnevezésű projektje keretében a Marom egy átfogó szociológiai kutatás keretében vizsgálta a mai magyarországi zsidó kultúra jellemzőit Wizner Balázs szociológus vezetésével. A kutatás legfontosabb eredményeiről rendeznek internetes konferenciát ma délután 16 órától. Az eseményt ezen a linken követhetik figyelemmel, míg a Marom honlapja itt érhető el.

Program:

16-16.10: Megnyitó (Schönberger Ádám, a Marom vezetője, Félix Anikó szociológus, a projekt vezetője; KissPál Szabolcs képzőművész, a ZsK2028 szakértője);
16.10-16.40: Interaktív tanulmánybemutató + kérdések és válaszok Wizner Balázs szociológussal;
16.40-17.30: Virtuális kerekasztal a zsidó kultúráról (Borgula András rendező; Fritz Zsuzsanna, a JCC Budapest – Bálint Ház ház igazgatója; Papp Richárd kulturális antropológus; Toronyi Zsuzsanna muzeológus, múzeumigazgató, moderál: Borbás Gergő).

Mi az a ZsK?

A ZsK célja olyan kulturális programok létrejöttének elősegítése, amelyek a magyarországi zsidósággal kapcsolatos kérdéseket tematizálnak. A szándék olyan progresszív, a résztvevők aktív bevonására építő generatív kulturális események közösségi megvalósítására irányul, amelyek célja első sorban nem a zsidóság önreprezentációja, hanem egy tágabb, közösségi együttműködés keretei között zajló közös gondolkodás a változatos egyéni és csoportos kulturális identitások egymáshoz kapcsolódó, jelenkori és történelmi viszonyairól.

Forrás: ZsK2020/Facebook


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek