Meg akartak ölni bennünket, túléltük, kinevettük

2021. Május 25. / 10:05


Meg akartak ölni bennünket, túléltük, kinevettük

Szerző: Kácsor Zsolt

Remélhetőleg ez a mostani volt életünkben az utolsó sávuót, amit online töltöttünk – mindenesetre ennek is megvolt az a haszna, hogy a JCC Budapest – Bálint Ház remek internetes programokat állított össze az ünnep éjszakájára. A rendezvény videói már elérhetők a YouTube-on, ezekből ajánlunk egy kiváló beszélgetést.


A JCC Budapest – Bálint Ház a mostani sávuót alkalmából „Az éjszaka, amikor nem alszunk” címmel rendezett éjjeli programsorozatot, amelynek keretében az egyik legizgalmasabb esemény az a beszélgetés volt, amelyet Borgula András rendező moderált, s amely ezt a rövidke címet kapta: Meg akartak ölni bennünket, túléltük, kinevettük – avagy humor az egyiptomiak, a nácik és a covid (stb.) után (meg előtt és közben is).

Képernyőkép 2021-05-25 091610.png

Már a címből is sejthető, hogy a szervezők szerencsére szabadjára engedték a fantáziájukat, Borgula is remekelt a négy meghívott – Papp Réka Kinga aktivista, Szabó Borbála író, Janklovics Péter színész, Litkai Gergely humorista – társaságában. A felvezetőjében például szemrebbenés nélkül közölte a nézőközönséggel, hogy a beszélgetés résztvevői nem mind zsidók, ami a Moszad által rendelkezésre bocsátott aktáikból derült ki. Majd a moderátor „in medias res” rákérdezett arra:

– Kezdjük a legnagyobb tabuval, a halállal, szerintetek lehet azzal viccelni? Vagy a halállal csak a halottak viccelődjenek?

Janklovics Péter szerint lehet viccelni a halállal, a Jurányiban csináltak is róla egy humoros előadást, de nem nézte senki, szóval behalt. Az említett darab egyik szerzője, Litkai Gergely azzal szépített, hogy azóta is ez az egyik kedvenc előadásuk, amúgy szerinte pedig olyan nincs, hogy valamivel nem lehet viccelni, más kérdés persze, hogy milyen szituációban és milyen indítékkal viccelünk. Mire Papp Réka Kinga megjegyezte:

– Mindig felemlegetitek ezt a tingli-tangli egyiptomi és náci kínlódást, mintha kétezer év katolikus egyház mintha nem is lett volna. Minket kiírtak a történelemből!

– Az kétezer év szórakozás volt, nem? – kérdezett rá Borgula, mire az aktivista azt felelte:

– Azért volna mit sírni-ríni rajta…

Majd egészen komolyra fordítva a szót, Papp Réka Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy a sötét ötvenes években virágzott a sírvers műfaja, amit saját maguk emlékére írtak a szerzők. Meg is említette ezt a különösen jól sikerült darabot: Itt nyugszik Zelk Zoltán, egy pártjelvény akadt a torkán

S hogy aktuális-e már (vagy még) a koronavírus-járvánnyal viccelődni, mikor a magyar társadalomban sokan gyászolják elveszített szeretteiket?

Ennek kapcsán Szabó Borbála megemlítette, hogy nemrégiben olvasott egy tárcát Karinthy Frigyestől, aki éppen a spanyolnátha-járványon viccelődik – igaz, még a saját felesége halála előtt. Ebben az írásban olyan poénok vannak, amiket ma is elmondhatnánk a koronavírussal kapcsolatban, azaz: Szabó Borbála is azt a nézetet vallja, hogy mindennel lehet viccelni, csak éppen a jó pillanatot kell elkapni.

A teljes beszélgetést az alábbi videóban nézhetik meg, érdemes!

JCC Budapest – Bálint Ház: Meg akartak ölni bennünket, túléltük, kinevettük – avagy humor az egyiptomiak, a nácik és a covid (stb.) után (meg előtt és közben is).
Résztvevők: Papp Réka Kinga aktivista, Szabó Borbála író, Janklovics Péter színész, Litkai Gergely humorista. Moderátor: Borgula András rendező.

(Címlapkép: Gerd Altmann/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Hollandia nagykövetének látogatása a Mazsihisznél
Kultúra
Silló Sándor: Zene – jelenidőben
2021. Július 22. / 15:20

Silló Sándor: Zene – jelenidőben

Zsidó világ
Ronald S. Lauder: Egyikünk sem zsidóbb a másiknál

Kommentek