Isten éltesse Frölich Róbertet, a neológia országos főrabbiját

2021. November 12. / 09:57


Isten éltesse Frölich Róbertet, a neológia országos főrabbiját

Ma ünnepli születésnapját dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija. Az 1965. november 12-én született főrabbinak hosszú életet és jó egészséget kívánunk, éljen az emberi kor végső határáig boldogságban és szeretetben.


„Huszonnyolc évesen lettem a Dohány rabbija. Képzelje el, szinte kezdő rabbi voltam. Az első pár évben mindig összeugrott a gyomrom, amikor belegondoltam, hogy a Dob utcai cukrász fiából a Dohány utcai zsinagóga rabbija lett. A felelősség abban rejlik, hogy mindazt a kincset, amit ez a templom jelent – a neológia zászlóshajója, egy élő, pezsgő körzet, hihetetlen szellemi örökség és így tovább – meg kell őrizni, és tovább kell adni az utódoknak. Ezt a Dohány utcai szellemet: a vallásosságot, és emellett a kötelező nyitottságot, modernitást."

Ezt a Mazsihisz.hu rabbikat bemutató sorozatában még 2017-ben nyilatkozta portálunknak dr. Frölich Róbert országos főrabbi, és ennél pontosabban ma sem lehetne megfogalmazni, hogy a magyarországi neológ zsidó közösség számára miért fontos az a szellemiség, amit ő képvisel.

Habár a főrabbi ma lett 56 éves, ám a tekintete, a humora, a kedélye nagyon is fiatalos: olyan nevetésre álló szemet örökölt, amely soha nem öregszik meg. Néhány hónappal ezelőtt súlyos betegségen esett át, ami miatt a magyar zsidó közösség egy emberként aggódott érte és imádkozott a felgyógyulásáért. Aztán ő ebből is viccet csinált: miután a betegágyából visszatért a közösségbe, ránk hunyorított a mindig nevetősre álló szemével és azt mondta: „na, ti aztán jól megjártátok velem, úgy látszik, nem kellettem az Örökkévalónak, most már itt maradok a nyakatokon!”. Hát maradjon is az emberi kor legvégső határáig! 

Boldog születésnapot, főrabbi!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
A világ legszelídebb punkja: Klein László emlékére
Izrael
Kepecs Ferenc: Izrael – biztonságban?
2021. Október 08. / 11:14

Kepecs Ferenc: Izrael – biztonságban?

Kommentek