Heisler András kontra Köves Slomó: Megvan a vallási bíróság döntvénye

2021. Június 07. / 18:12


Heisler András kontra Köves Slomó: Megvan a vallási bíróság döntvénye

Szerző: Kácsor Zsolt

A dr. Frölich Róbert országos főrabbi által vezetett Bét Din (zsidó vallási bíróság) a napokban meghozta döntvényét abban a perben, amelyet Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke indított Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija ellen. 


Heisler András azt sérelmezte a vallási bíróság előtt, hogy Köves Slomó nyilvánosan ateistának nevezte őt egy korábbi, szerinte rosszindulatúan félreértelmezett nyilatkozata alapján. Heisler szerint Köves ezzel az ő zsidó identitását kérdőjelezte meg, ami különösen rossz fényt vet rá, mint a Mazsihisz elnökére. (Az ügyről írott korábbi cikkünket itt olvashatják.)

A Bét Din – amelynek vezetője dr. Frölich Róbert országos főrabbi volt, két tagja pedig Darvas István főrabbi és Schönberger András főrabbi – két alkalommal ülésezett az ügyben: a második tárgyalást amiatt tartották, mert Köves Slomó az elsőről távol maradt, s a főrabbik meg akarták adni neki a lehetőséget arra, hogy a másodikon esetlegesen megjelenjen. 

Mivel Köves a második tárgyaláson sem vett részt, a főrabbik kénytelenek voltak az ő meghallgatása nélkül döntvényt hozni, amelyet múlt pénteken juttattak el az érintett felekhez. 

Megkérdeztük az országos főrabbit a döntésről, mire dr. Frölich Róbert azt mondta: annyit nyilatkozhat csak, hogy a döntvény szerint Heisler Andrásnak lehetősége van polgári bírósághoz fordulni. Hozzátette: más a helyzet, ha Heisler András nyilvánosságra hozza a döntvényt, ez esetben ugyanis azt kész kommentálni.

Megkeresésünkre a Mazsihisz elnöke azt mondta: nem kívánja a dokumentumot teljes terjedelmében nyilvánosságra hozni, ám annak lényegi tartalmát megosztja velünk. 

Heisler András közölte: a döntvény értelmében Köves Slomó azon állítása tévesnek tekinthető, hogy ő ateista volna.

Hozzátette: a Bét Din az eljárás során szakvéleményt kért egy nyelvésztől, és ez a szakvélemény ugyancsak azt támasztja alá, hogy az ő nyilatkozatából nem vonható le az ateizmus vádja. Sőt, a nyelvész szakértő szerint a Köves által Heislernek felrótt nyilatkozatból ennek éppen az ellenkezője következik.

(Címlapkép: Succo/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
„Legalább az áldozatok nevei olvashatók legyenek"
Megemlékezések
Ma volna 91 éves Réz Pál, a Holmi legendás főszerkesztője
Kultúra
Zajos siker Cannes-ban: Díjesélyes az izraeli film

Kommentek