Gyönyörű hanukiák a zsidó múzeum gyűjteményében

2020. December 07. / 13:44


Gyönyörű hanukiák a zsidó múzeum gyűjteményében

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár digitálisan is elérhető gyűjteményeiben csodaszép hanukai gyertyatartókat láthatunk. A hamarosan beköszöntő ünnepre készülődve érdemes ellátogatni az intézmény honlapjára, hiszen ritka csodálatos hanukiákban gyönyörködhetünk.


A cikkünk címlapképén egy 1860-ból származó, bécsi hanukai gyertyatartót láthatunk, amely bibliai állatmotívumokkal – pávával és oroszlánokkal – jeleníti meg a fény ünnepének szépségét és méltóságát. A műtárgy a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében található több más ünnepi gyertyatartóval együtt.

hanukia2.jpg

Szebbnél szebb hanukiákban gyönyörködhetünk az intézmény Facebook-oldalára kattintva is, ahol megtudhatjuk: csak a tizenhetedik századtól jelentek meg az álló, a bibliai Szentélyben leírt menórára emlékeztető, karos típusok – ezeket az Exodus említi (25: 31–39). 

A zsidó múzeum kollekciójában XXI. századi, modern hanukiák is található, ezek közé tartozik az Eight Days Design csoport (Darányi András, Égi MarcellHajdu Eszter, Kecskés Orsolya) alkotása. Az oktaéder alakú gyertyatartó a hanukai lángok meggyújtásához előírt szabályoknak megfelel, ám formájában az ősi szabályrendszer egy új, igazi kortárs kifejezésmóddal ötvöződik.  Íme:

hanukia3.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Zsidó mindennapok Józsefvárosban 1910-1946
Mazsihisz hírek
Oltásregisztrációs segítség a holokauszt túlélőknek
Zsidó világ
Zsidó kultúra és politika a felvilágosodás korában

Kommentek