Fábián Sára: „Minden versenyemen a maximumot szeretném nyújtani”

2023. Augusztus 18. / 00:00


Fábián Sára: „Minden versenyemen a maximumot szeretném nyújtani”

Mint beszámoltunk róla: a Kínában lezajlott Egyetemi Világjátékokon (Universiade) a budapesti Fábián Sára sportlövő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója ezüstérmet nyert a  a női 25 méter pisztoly versenyszámban. A nagyszerű eredményt elért sportolóval az eddigi sportpályafuásáról és terveiről készítettünk villáminterjút.

– Mióta sportol?
– 2016 szeptemberében voltam először lőtéren, és annyira megfogott az ottani légkör, hogy pár héten belül már versenyezni is elkezdtem.

– Miért éppen a sportlövészet mellett döntött?
– Egy barátom versenyszerűen űzte ezt a sportot, egyszer megkérdezte, hogy lenne-e kedvem kipróbálni, és egyszerűen ottragadtam.

– A magyar és a nemzetközi sportlövők között van-e példaképe?
– Több sportoló is van, akire felnézek többnyire a kiemelkedő kitartásuk és mentális felkészültségük miatt. Talán két sportlövőt emelnék ki, a szerb Arunovićot és a grúz Nino Salukvadzét, aki idén szerezte meg a kvótát a tizedik olimpiájára. 

– A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) mellett mennyire jut ideje sportolni?
– Az NKE teljes mértékben támogatja a sportkarrieremet. Kedvezményes tanulmányi rendet kaptam, úgyhogy rugalmasan kezeli mindenki a hiányzásokat, és nem jelent problémát, ha versenyeken vagy edzőtáborokban kell részt vennem, és természetesen a barátaim is rengeteget segítenek bepótolni a kimaradt előadásokat.

– Mik a távlati céljai a sportolással, van-e kitűzött célja, amit el szeretne érni? 
– 2024-től már felnőtt korcsoportban fogok versenyezni, ami egy erősebb mezőnyt jelent, rengeteg, nagyon tapasztalt sportlövővel. Hozzájuk szeretnék felérni, és minden versenyemen a maximumot nyújtani. Izgalmas, kihívásokkal teli időszaknak nézek elébe, de az elmúlt versenyek nagyon motiválnak, és a célok között ott van egy majdani olimpiai szereplés is.

– Milyen sportversenyen drukkolhatunk magának legközelebb?
– Nem sokáig tartott a pihenő az Egyetemi Világjtékok után, mivel egyből kezdődött egy felkészítő edzőtábor, ugyanis hétfőn utazom Bakuba a felnőtt világbajnokságra, ahol légpisztollyal fogok lőállásba állni. 

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közleménye szerint a sportlövők összesített éremversenyében a magyar egyetemisták ötödik helyen végeztek a Fábián Sára 10 méter légpisztolyban és 25 méter pisztolyban, valamint a Dénes Eszter, Bajos Gitta, Lovász Dorina összeállítású 10 méteres légpuska csapat által szerzett három ezüstéremmel.A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 1959-ben rendezte meg az első Egyetemi Világjátékokat – korábbi nevén Universiadét -, melyen akkor még csak 985 sportoló vett részt, ez a szám mára megközelíti a 8000-et, mely az olimpia után a legnagyobb soksportos esemény. Az Egyetemi Világjátékokon idén 161 fős magyar delegáció vett részt tizenkét sportágban: asztalitenisz, atlétika, evezés, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, sportlövészet, taekwondo, úszás, vívás, vízilabda. (Forrás: Mefs.hu)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek