Éledező zsidó aktivitás Egerben: megalakult az EZSIKE

2022. Január 31. / 11:41


Éledező zsidó aktivitás Egerben: megalakult az EZSIKE

A napokban megalakult Egri Zsidó Kulturális Egyesület (EZSIKE) legfőbb célja az egykori egri zsidó polgárok kulturális és vallási hagyományainak újjáélesztése. A szervezet új holokauszt emlékművet szeretne állítani a hevesi megyeszékhelyen, és – együttműködésben a Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel – botlatókövek lerakását is tervezik a városban a mártírok emlékére.

A hevesi megyeszékhelyen múlt hétvégén megalakult az Egri Zsidó Kulturális Egyesület (EZSIKE), amely az alakuló ülésén tíz pontban foglalta össze tervezett tevékenységét. Radó István, az egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta: céljuk az egykori egri zsidó polgárok kulturális és vallási hagyományainak újjáélesztése, ennek keretében tervezik a zsidó ünnepek rendszeres történeti bemutatását, holokauszt emlékünnepségek rendezését, a  helyi zsidó ipari-kereskedelmi emlékek és híres egri zsidók élettörténetének megismertetését, kulturális és közéleti programok szervezését, valamint  – a  Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel (Mazsike) együttműködve – botlatókövek elhelyezését a volt zsidónegyedben.

A tervek között szerepel az 1840-ben épült ortodox zsinagóga koncertteremmé alakítása, valamint a mellette lévő egykori zsidó iskola átalakítása kiállítási, közösségi és kulturális célokra. Ez utóbbinak többek között azért van jelentősége, mert az EZSIKE –  a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házával együttműködésben – tervezi egy állandó tárlat létrehozását a tudományos és művészeti élet zsidó kiválóságainak tiszteletére és vallási relikviák bemutatására.

(Címlapkép: Az elbontott egri zsinagóga látképe/Napi Történelmi Forrás)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek