A vallási bíróság összeült, Heisler András ott volt, Köves Slomó nem

2021. Május 20. / 17:40


A vallási bíróság összeült, Heisler András ott volt, Köves Slomó nem

Szerző: Kácsor Zsolt

Összeült tegnap az a bét din, amely Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének keresetét tárgyalja Köves Slomónak, az EMIH vezető rabbijának az elnökkel kapcsolatban nyilvánosan tett kijelentéseiről. Heisler szerint Köves – aki a vallási bíróságtól távol maradt – a rágalmaival hitelteleníteni igyekszik a személyét. Radnóti Zoltán főrabbi szerint Köves Slomónak bocsánatot kellene kérnie Frölich Róbert főrabbitól.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke azért nyújtott be keresetet Köves Slomó ellen a vallási bíróságra, mert az  Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a közvélemény előtt több alkalommal olyan sértő megjegyzéseket tett rá nézve, amelyekben megkérdőjelezte  a Mazsihisz elnökének istenhitét, azaz lényegében Heisler András identitását. A bét din feje, Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija befogadta a dokumentumot.

A vallási bíróság tegnap ült össze a Mazsihisz Síp utcai székházában, a bét din vezetőjén, Frölich Róbert főrabbin kívül a testület másik két tagja Darvas István főrabbi és Schönberger András főrabbi volt. 

Heisler András megjelent az ülésen, Köves Slomó azonban nem, ami azért figyelemreméltó, mert korábban az EMIH vezető rabbija azt mondta: ha a Mazsihisz nem fogadja el egy jeruzsálemi vallási bíróság joghatóságát, akkor deklarálja, hogy nem tekinti magát zsidó egyháznak. Az ügy részleteiről ebben a cikkben olvashatnak.

A vallási bíróság tegnapi ülése után Heisler András érdeklődésünkre azt nyilatkozta: a tárgyaláson szóban is megerősítette az írásban beadott keresetét, ezek után a  vallási bíróság pedig a háláchá (zsidó vallásjog) alapján fogja megvitatni a keresetet. Hozzátette: zsidó emberként továbbra is rendkívül sérelmesnek tartja, hogy egy másik zsidó ember megkérdőjelezi az istenhitét, mert ezzel szerinte Köves Slomó valójában az egész életét és a zsidó közösségért tett, több évtizedes szolgálatát igyekszik hitelteleníteni. 

Az elnök azt mondta: többek között azért tartotta fontosnak, hogy vallási bíróság elé vigye az ügyet, mert nem szeretné, ha a zsidó szellemben fölnevelt gyermekei és az ugyancsak zsidó szellemiségben nevelt unokái valótlan, hazug és lejárató mondatokat olvassanak róla a jövőben.

A tárgyalásról távol maradó Köves Slomó sajtóhírek szerint azért nem ment el a bét din ülésére, mert annak tagjait nem tartja függetlennek, ebből következően nem tekinti igazságosnak, hogy ezek a rabbik ítéljenek róla. Tegnap kerestük Kövest, hogy megkérdezzük tőle az álláspontját, de az EMIH vezető rabbija üzenetünkre nem reagált. (Amennyiben meggondolja magát, továbbra is állunk rendelkezésére.) Kértünk nyilatkozatot Frölich Róberttől is, de a főrabbi folyamatban lévő ügyről nem kívánt nyilatkozni. 

bible-3524065_1920.jpg

RADNÓTI ZOLTÁN: KÖVES SLOMÓ KÉRJEN BOCSÁNATOT FRÖLICH RÓBERTTŐL!

Köves Slomó távolmaradásának indokait a Neokonh.hu ismertette. Az EMIH vezető rabbijának magyarázatáról Radnóti Zoltán főrabbi megkeresésünkre kifejtette: a Tórából az következik, hogy egy rabbinikus bíróság alapvetően független, aki tehát egy bét din rabbijainak függetlenségét és elfogulatlanságát kétségbe vonja, az valójában az adott rabbik vallásosságát és alkalmasságát kérdőjelezi meg. A bírók ugyanis éppen attól bírók – tette hozzá –, mert a munkájukban elfogulatlanok. 

A főrabbi Köves Slomó figyelmébe ajánlotta a Mazsihisz alapszabályát, amely tartalmazza, hogy a Mazsihisz elnöke nem munkáltatója és nem felettese a rabbiknak, sőt, lényegében éppen a rabbik a felettesei a Mazsihisz elnökének, hiszen többek között ők választják meg. 

Ennek kapcsán Radnóti Zoltán fölelevenítette egy személyes élményét: alperesként megjelent egyszer egy olyan bét din előtt, amelynek egyik tagja Oberlander Baruch rabbi volt, holott a szóban forgó ügyben a felperes fél – hitközségi elnökként – éppen Oberlander rabbi felettese volt. Ennek ellenére Radnóti Zoltán nem vonta kétségbe Oberlander rabbi elfogulatlanságát. Hozzátette: Köves Slomónak sem szabadna kétségbe vonnia, hogy a bét din feje, Frölich Róbert képes elfogulatlan ítélkezésre. 

Ha Köves mégis megkérdőjelezi Frölich elfogulatlanságát, akkor ezzel a főrabbi elmúlt harminc éves munkáját vonja kétségbe, ami miatt – mint Radnóti fogalmazott – „rabbikollégámnak, Frölich Róbertnek Köves Slomó bocsánatkéréssel tartozik”.

(Fotók: Nellyaltenburger-Falco/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Kurucz Ákos rabbijelölt: Ne vágd ki a fákat!
Oktatás
Videón az OR-ZSE kántorjelöltjeinek énekvizsgája

Kommentek