Minden zsidó vezető szolga – Jó szombatot

2019. Szeptember 06. / 17:31


Minden zsidó vezető szolga – Jó szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 18:57 óra, a Szombat királynője 20:01 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Softim” (Mózes 5. 16:18–21:9.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

A hetiszakasz elrendeli, hogy legyen király Izrael fölött. A királynak folyamatosan olvasnia kell a Tórát, hogy tudja, ő nem fontos, ő csak szolga, szolgája a népnek, amelyet kiválasztott céljaira főnöke: a királyok királya.

Atyánk, királyunk, Avinu Malkenu, mindenkinek ismerősek ezek a szavak az ünnepi liturgiából vagy Barbra Streisand hangján. A zsidók királya Isten. Hogyan rendelheti el a Tóra, hogy legyen még egy királyuk? Úgy, hogy Izrael királya valójában szolga, aki az Ő akarata szerint jár el, ügyvivőként, a teljes Megváltásig.

A király helytartó Izraelben, Isten helytartója. Alkotmánya a Tóra, amelynek maradéktalanul alá van vetve. Isten irányít, ő végrehajt. Soha nem feledkezhet meg arról, hogy ez a helyzet.

Ezért olvassa folyamatosan a Tórát.

A király ebben az értelemben a zsidó vezető modellje. A zsidó vezetőt két dolog nem szabad, hogy érdekelje: a hatalom és a pénz. Aki nem így él, szem elől veszti ezt a szabályt, nem zsidó vezető többé.

Jól mondja Jonathan Sacks főrabbi: minden zsidó vezető szolga, akinek alázatot kel tanúsítania azokkal szemben, akiket vezet. Nem vehet részt hatalmi harcokban, nem foglalkozhat azzal, kit minek neveztek ki, kit kell legyőznie, kiszorítania, megelőznie. Azokkal szabad csak foglalkoznia, akik rászorulnak. Gyászoló családokkal, tanításra váró fiatalokkal, az özvegyekkel és az árvákkal.

A szolgálat ethosza nélkül, bármennyi pénze is van, a zsidóság megszűnik, összeomlik, a zsinagógák kiürülnek, ha a vezetők elveszítik hitelességüket. Mindig van út visszatérni oda, ahová a zsidó vezetők valóban tartoznak. A zsidó néphez. Ez és ez csak ez oldhatja meg a gondjainkat Mózes szerint, aki a királyok nélkülözhetetlenségéről és felelősségéről, alázatáról beszél.

A király csak szolga lehet, ez a hetiszakasz egyik legfőbb tanulsága. Salamon király élete végén megrészegült a hatalomtól, hiába volt a legnagyobb királyok egyike.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Új szolgáltatás honlapunkon a zsidó közösség számára
Tudomány
3000 éves várromot találtak a Golán-fennsíkon
Tudomány
Fájt-e a zsidóknak Trianon?
2020. November 04. / 14:05

Fájt-e a zsidóknak Trianon?

Kommentek