Hamarosan bejön a Sékelek Szombatja

2021. Február 12. / 11:03


Hamarosan bejön a Sékelek Szombatja

Az Ádár hónap első napjára eső sábesz a Sékelek Szombatja, amely a pészachot megelőző négy különleges szombat egyike. Idén ezen a héten köszönt ránk ez a szombat, amely arra emlékeztet, hogy az Egyiptomból való szabadulás után Mózes parancsára a 20 évnél idősebb zsidók közül fél-fél sékelt mindenkinek be kellett adnia a közösbe a pusztai Szentély költségeire. Ez annak jelképe, hogy a közösségépítésből mindannyiunknak ki kell vennünk a részünket.


A pészachot megelőző négy sábesz különleges szombatnak számít, hiszen a szokásos tórai és haftarai (azaz prófétai) szövegen kívül ilyenkor még egy plusz szakaszt olvasunk. A négy kivételes szombat:

1. Sabbath Skalim – Sékelek Szombatja
2.Sabbath Záchor – Emlékezés Szombatja
3.Sabbath Para – A vörös tehén törvényének szombatja
4.Sabbath HaGadol – Nagyszombat.

A négy  különleges szombat közül hamarosan ránk köszönt a Sékelek Szombatja, amely annak emlékét őrzi, hogy a pusztában vándorló zsidó nép számára kötelező volt szakrális célra adakozni: fél-fél sékelt mindenkinek be kellett adnia a közösbe a pusztai Szentély költségeire.

. ,,Úgy tudunk gond nélkül számbavétetni közjószágként, ha adakozunk a közügyek számára. Ebben nem gond, ha mind egyformán veszünk részt: a kölcsönös önfeláldozás egészen jelképes mértéke is lehetővé teszi, hogy magától értetődően csoportként, közösségként gondoljunk magunkra, akik között abban, ahogyan a közösség egészéhez kötődnek, nincs különbség. Ez az adakozás, amíg a Szentélyek álltak, a hagyomány szerint rendszeresen megismétlődött az évnek ebben a szakaszában" – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár mai hírlevelében a Sékelek Szombatjáról. 

(Kép: Ri Butov/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek