Csak akkor lehetünk erősek, ha egymást támogatva dolgozunk egymásért

2019. December 23. / 11:00


Csak akkor lehetünk erősek, ha egymást támogatva dolgozunk egymásért

Szerző: Kácsor Zsolt

Számomra nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország egyik ősi történelmi városában együtt gyújthatjuk meg a Hanuka fényeit a helyi zsidó közösséggel és a helyi önkormányzattal – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke tegnap a koronázó városaban, ahol a II. Székesfehérvári Zsidó Napok keretében lobbant föl a fény ünnepének első lángja. 


Székesfehérváron vasárnap este a Gólem Színház előadásával értek véget a a II. Székesfehérvári Zsidó Napok nagy közönségsikerrel megtartott rendezvényei. A hanukai gyertyagyújtásnak a Sabbathsong Klezmer Band koncertje nyújtott keretet a Hiemer-házban, ahol az ünnep alkalmából tiszteletét tette dr. Cser-Palkovics András polgármester, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Radnóti Zoltán főrabbi, a Rabbitestület vezetője.

gy3.jpgDr. Cser-Palkovics András: Ehhez a városhoz a zsidók hozzátartoznak (MTI-fotó)

Beszédében a székesfehérvári polgármester úgy fogalmazott: „azt szeretnénk kifejezni a zsidó közösségnek, hogy a város mögöttük áll, számíthatnak ránk mindenben, akár kulturális és hitéleti tekintetben is, de természetesen csak addig a pontig, míg egy önkormányzatnak ebben feladata és hatásköre lehet”. Hozzátette: jó szívvel támogatjuk a zsidó közösséget abból a felismerésből táplákozva, hogy ehhez a városhoz a zsidók hozzátartoztak, hozzátartoznak és a jövőben is szervesen hozzá fognak tartozni. A városvezető bejelentette: „szeretnénk minden segítséget megadni ahhoz, hogy a székesfehérvári zsidó közöségnek legyen egy itt élő, saját  hitéleti vezetője, de természetesen a város sem eljárásjogilag, sem személyi tekintetben nem szólhat bele abba, hogy ki lesz ez a vezető, a mi dolgunk az, hogy ehhez megteremtsük a megfelelő feltételeket”.

gy4.jpgHeisler András: A Mazsihisz a székesfehérvári önkormányzattal megállapodást köt a hitélet támogatására (MTI-fotó)

Heisler András, a Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: a második világháború borzalmai véget vetettek az egykor virágzó székesfehérvári zsidó közösségnek is, a túlélő zsidóság fontos feladata, hogy megtartsa az ősök tradícióit, és őrizze a zsidók-nem zsidók által erős szimbiózisban alkotott értékeket. Ezt a törekvést támogatja a Mazsihisz és a székesfehérvári önkormányzat, amelyek terveink szerint megállapodást fognak kötni a helyi zsidó hitélet támogatására, ami európai szinten sem szokványos példája a holokausztban javarészt elpusztított közösségek fenntartásának. Mint mondta: „számomra nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország egyik ősi történelmi városában együtt gyújthatjuk meg a Hanuka fényeit a helyi zsidó közösséggel és a helyi önkormányzattal, egyúttal köszönöm a polgármester úrnak, hogy az önkormányzat befogadta kulturális kezdeményezésünket, a városnak pedig köszönöm, hogy megtiszteli a zsidóság értékeit”.

gy5.jpgRadnóti Zoltán (jobbra) és Neubart István (Fotó: Székesfehérvár Városportál – Molnár Artúr)

A hanukia első fényeit közösen gyújtotta meg Radnóti Zoltán főrabbi és Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke. A főrabbi a beszédében úgy fogalmazott: a világban nagyon sokféle érték van, léteznek kisebb és nagyobb egyházak, kisebb és nagyobb vallási közösségek, de a tő, a kiindulópont, az origó lehet mégis ugyanaz. A Hanuka a valláshoz való ragaszkodás ünnepe – mondotta –, és az Örökkévaló ilyenkor is arra tanít minket, hogy létezhet a világban sok-sok vallás, hiszen ki ebben hisz, ki másban, elvégre ha az Örökkévaló egyformának akart volna minket teremteni, akkor talán csak egy vallás létezne. A főrabbi szerint Ő azonban megadta a lehetőséget ahhoz, hogy mindenki saját maga élhesse meg a Jóisten jóságát, de közösségben építhessük a hozzá vezető utat. 

„Különbözőek vagyunk, de közösek a céljaink, és a mi dolgunk az építkezés” – mondta Radnóti Zoltán, s hozzáfűzte: „de ne tessék elfelejteni: nem kell az égig felhúzni Bábel tornyát, hanem picike kis kövekből, lépésekből és lelkekből kell felépíteni a saját házunkat, és benne a Tóra helyét”.  A főrabbi a beszédét azzal zárta: „hiszem azt, hogy a magyar nép és a magyar zsidóság csak akkor lehet erős, ha egymást támogatva dolgozunk egymásért, és olyan célokat tűzünk ki magunk elé, amelyekért érdemes dolgozni”.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek